Sidor

GILLAR DU DET DU LÄSER HÄR?

GILLAR DU DET DU LÄSER HÄR?
Köp boken! Klicka på bilden!

onsdag 24 mars 2010

Uppslukad

Åtta år och blond som solen, liten och timid. Hon sitter i körsbärsträdet och läser böcker trots att det är obekvämt, för så gör de i böckerna. I böckerna sitter de länge, länge och deras mammor kan inte se dem. Hon låtsas att mamma inte kan se henne hur lätt som helst genom köksfönstret. Hon låtsas att hon törs klättra högre än den nedersta grenklykan. Hon låtsas att hon har det underbart och så kryper hon ner rätt snart, sätter sig närmare marken. Den vinröda fåtöljen i det svala, fuktiga trärummet är bäst. Där är det skumt även på dagen. Där kan man sitta med den stora utgåvan av Tusen och en natt för barn. Innanför den gömmer man 491 eller Lolita. Hon är nyfiken på allt som går att läsa om. Har ett outtröttligt intresse. Hon slukar inte böcker, det är de som slukar henne. Hon identifierar sig med de temperamentsfulla spanjorskorna och med den mörke, tjusige tattaren som spelar fiol som Näcken själv och stjäl bonddottern Marits hjärta. Det litet farliga, det litet främmande – det tycker hon om. Och om att lära att det främmande och farliga är ganska likt ändå. När mamma ropar slår hon raskt ihop böckerna.
– Kan du vara snäll och plocka blåbär till en paj?
– Det är klart!

491 och Lolita är främmande, farliga böcker. Kittlande. Men mest kittlar det när Aladdin får sitt bad
av de undersköna kvinnorna. Det stycket läser hon om och om igen, liksom gruppvåldtäkten* i 491.

(Utmaning: skriv om temperament)

*förf. anm: jag minns det nu som en gruppvåldtäkt. Någon sorts social aktivitet som involverade sex var det, i alla fall.

6 kommentarer:

 1. Mmm för Det är inte hon som slukar böckerna, det är dom som slukar henne. Precis så.

  SvaraRadera
 2. Bra skildring av något som jag tror ofta får förbli dolt eller förbisett - flickor som också söker "spännande" lite farlig eller sexuellt laddad litteratur. Men läskigt med passagen om gruppvåldtäkten, väcker mkt tankar.

  Hade nog plockat bort "hur lätt som helst" i början och accentuerat genom "hon låtsas att hennes mamma inte kan.."

  SvaraRadera
 3. Jag var själv lite nyfiken på sex och sådant när jag var i sex sjuårsåldern och vi hittade av en händelse PIFF och PUFF i diket en varm sommardag. Vi barn satt fnittrande och stojande länge uppe på höloftet livligt spekulerande vad i all världen människorna på bilderna gjorde.
  Anm. PIFF och PUFF var porrtidningar med massor av bilder.
  jag tror att tjejer också gillar farliga böcker. Man kan ju leva sig in i en totalt annorlunda värld utan att själv ta sig en meter.
  Bra skrivet förresten

  SvaraRadera
 4. Klart att tjejer gillar att läsa om sex och att fantisera och experimentera. Gör säkert alla från tidig ålder.

  Fin beskrivning av hennes läsande i trädet.

  SvaraRadera
 5. (ang. min text: Ja, den här smakar riktigt illa i munnen. Det är bara det att det finns människor som 'skapats' av andra odjur till människor eller av missförhållanden i hjärnan helt enkelt som är så fruktansvärt vidriga och snedvridna i sin syn och förhållningssätt till andra MÄNNISKOR och jag blir gaaalen och skogstokig av det... samtidigt som... ja, varför kommer en sån här text... för att det finns behov av att inte glömma bort att det här/liknande finns. För att det finns ngt sunt i att tvingas reagera och reflektera över hur i h-vete sånahär människor kan "finnas" och hur det kommer sig att det finns en "marknad" för motsvarande typ av vidriga beteenden och synsätt...? Vet inte... )

  SvaraRadera
 6. Nejnej, det var inget jag tog illa upp av, fick mig till en extra reflektion dock. Jag kan själv fundera på - jaha, varför skrev jag det här då, varför får jag ihop en sånhär text som jag själv tycker är... usch. Du vet "syfte/mål" med texten :-) åsså gick jag igång på min egen fundering & att jag själv faktiskt tycker ibland att jag är uschlig i huvudet då jag skriver sånt :-)

  SvaraRadera