Sidor

GILLAR DU DET DU LÄSER HÄR?

GILLAR DU DET DU LÄSER HÄR?
Köp boken! Klicka på bilden!

fredag 19 mars 2010

Amuletten

Hon visste inte hur mycket hon brustit i ödmjukhet förrän livet började sätta åt tumskruvarna på henne och hon var tvungen att fixera blicken*. Hon hade levt högt på sin intellektuella och fysiska kapacitet, daskat till många kamrater med ett kaxigt: ”Det klarar väl vem som helst!” Hennes empatiska förmåga hade varit starkt begränsad. Som hos så många hade den varit tillräcklig för att känna igen brister i empati hos andra men hon hade inte klarat att skärskåda sig själv. Det är en helt annan sorts förmåga.

Nu satt hon där hon satt, långt borta från arenorna, från de påhejande tjuten. I sin belägenhet var hon ensam och hon kunde se klarare än tillförne. Det tackade hon för. Hon tackade för iskylan i bröstet, samvetets kalla, grova hand. Ville vältra sig i skuld men fick inte. Hon tvingades att se hur hennes kaxighet varit ett utslag av en självbild som förvrängts av dålig självkänsla. På allvar hade hon trott att det hon kunde utan ansträngning – klara skolan, åka slalom, spela basket – representerade lägsta nivån. På allvar hade hon i sitt innersta inre trott att det hon kunde, kunde alla. Att det var mindre värt.

Hon var ganska fri nu. Fri från hierarkier, från jämförelser. Vad som skulle hända visste hon inte, under den tid som var kvar. Det bekymrade henne lika litet som det alltid hade gjort. Hon hade aldrig varit räddhågad. Det hade gjort ont att komma till den här punkten men det hon lärt sig bar hon som en hemlig amulett än i den ena handen, än i den andra, så att den inte skulle synas men ständigt vara en påminnelse.

*(förf. anm.: förutom tumskruvarna ser jag för mig en ställning som gör att objektet inte kan röra huvudet)

(Utmaning: skriv om ödmjukhet)

7 kommentarer:

 1. ....jadu....
  Jag begränsar mig till att skriva att det är väldigt bra skrivet, igen...
  ....

  SvaraRadera
 2. Tumskruvar, ställningen... associerar till A Clockwork Orange. Livet är hårt, men hon kommer ju till insikt. Skön läsning, som vanligt.

  SvaraRadera
 3. Som vanligt lyckas du skapa en klar bild av dagens tema

  SvaraRadera
 4. Det händer så ofta när jag läser hos dig att luften liksom går ur mig. Jag ser och känner, blir ledsen. "Fri från hierarkier, från jämförelser." Ja, herregud, men vilken frihet.
  Och tanken, som kryper i mig. Hur lätt det är att förringa sig själv. "På allvar hade hon i sitt innersta inre trott att det hon kunde, kunde alla. Att det var mindre värt." Dom orden gör ont i mig, rör vid nästan för mycket. Starkt!

  SvaraRadera
 5. Kanonbra start (första mening hade jag visserligen velat ha till två meningar men ddt är bara en liten parantes). Börjar alltså kanon, jag sugs in och så rullar det på ännu mer. Ja, bra som vanligt som alla andra månader som jag känt dig. Alltid lika underbart att komma in på din blogg. Kram tjotten

  SvaraRadera
 6. mina ord tar slut gör ont riktigt djävla ont
  bra text! jag tror du vet varför......

  SvaraRadera