Sidor

GILLAR DU DET DU LÄSER HÄR?

GILLAR DU DET DU LÄSER HÄR?
Köp boken! Klicka på bilden!

fredag 5 mars 2010

Födda att skapa

Vill du vörda en Skapare – vörda dig själv. Dig själv och Dostojevskij och Bach och Terry Gilliam och alla andra miljarder skapare. Din farmor som stickade så fina strumpor. Laleh. Wisława Szymborska. Människan är den enda som skapar för skapandets egen skull. Det är det som gör henne till människa. Homo creans borde vi kalla oss. Kreativiteten är inte en trevlig spin-offeffekt av vår intelligens utan själva kärnan i det vi är. Kulturdelen borde vara första delen i varje tidning, där vi dagligen påminns om denna vår identitet. Därpå nyheterna, som ett luftigt bihang.

Vi är piskade att vara kulturella. Tänk på alla som skapar fritt i diktaturer, kodar budskap om att det finns något större, att friheten är möjlig. Tänk på alla skickliga kulturutövare som låter sig användas av samma diktaturer - arkitekter, bildkonstnärer, författare som inte ser sig ha något val.

Kulturen snävar in och kulturen öppnar. Allt du gör är kulturbestämt. Du är del av en nationell kultur som blir alltmer global, liksom av en regional eller etnisk kultur. Du är djupt präglad av din familjekultur. Kanske dina föräldrar stod för helt olika kulturer. Nå, du har själv skapat en egen kultur, medvetet eller omedvetet.

Djupast sitter kulturen i det som artbestämmer dig. Din upprätta gång och tumgreppet – jovisst. Men också vaggvisorna och sagostunderna på kvällen. Kladdandet i verkstan på Moderna Museet. Animerade filmer på söndernötta DVD-skivor. Du är en mänsklig varelse. Kulturen kommer du inte undan.

(Utmaning: skriv om kultur)

4 kommentarer:

 1. En riktig bra debattartikel! Eller en ledare i en dagstidning.

  Har ibland funderat över t.ex. Usain Bolt när han springer fortare än någon annan i hela världen, varför han tackar gud. Varför inte tacka sig själv? Det är ju bara han och ingen annan som har åstadkommit detta. Ja... så funderar jag ibland ;-).

  SvaraRadera
 2. Nej, kulturen kommer man inte undan och den påverkar oss på olika sätt - både på gott och ont.
  Bra text för att få igång en debatt.

  SvaraRadera
 3. Gillar idag särskilt: Vill du vörda en Skapare.... och: Kreativiteten är inte en trevlig spinoff av vår intelligens, utan...

  SvaraRadera
 4. "Kulturdelen borde vara första delen i varje tidning" Väldigt bra text, tack för den! :)

  SvaraRadera