Sidor

GILLAR DU DET DU LÄSER HÄR?

GILLAR DU DET DU LÄSER HÄR?
Köp boken! Klicka på bilden!

tisdag 2 mars 2010

Efter matchen

”Vi vann! Vi vann! Vi tog dom! Vi tog dom!” Vid Globen vällde vi in. Vagnen blev proppfull men Tobbe fixade som vanligt, fixade så att vi kunde sitta alla tre, Tobbe och Bempen och jag. Vi var så jävla lyckliga. Det här var lycka. Alla i vagnen skrek, utom tanterna som klivit på i Svedmyra eller Högdalen och skrämt satt och höll i sina små väskor. Nu skulle vi till Sergels Torg, nu skulle vi bada i fontänen. Nej, visst ja, det var på sommaren. Vi hade inga bärs. Ingen fontän, ingen bärs, men av skulle vi vid Plattan, hela bunten. Nog fan skulle det gå att få tag på bärs.

Svinkallt på Plattan. Vi studsade, hela Plattan studsade och vi skrek! ”Vi tog dom, vi tog dom!” Det såg så läckert ut när alla hoppade upp och ner i otakt. Om det filmades kommer det säkert på YouTube.

Det var Bempen som upptäckte det. ”Nu händer det nåt!” sa han och han hade rätt, havet av folk började röra sig uppför rulltrapporna mot Sveavägen, det blev en flod och vi följde med, vi var många, vi var starka, vi hade gjort något bra.

Vi hade hunnit förbi när det första glassplittret hördes. Vi fattade inte vad det var. Förmodligen var det en bil. De sa sen på nyheterna att de brutit sig in redan på Forex men då var vi uppe vid Kreatima. Några andra fattade vad som höll på att hända och de började panga rutorna till Kreatima. Kreatima! Stafflier och skissblock! Men Bempen vart ivrig och sprang fram till Hemslöjden. Tobbe rusade efter. ”Du är fan inte klok! Vad finns det att ta på Hemslöjden!” Men vi fattade nu vad som gällde, sneddade över till Webhallen, det tog en jävla tid att ta sig in men lagret var låst och det mesta som fanns ute i butiken var tomma fodral. Vi snodde i alla fall några spelkonsoler, demoex, fick slita som sjutton för att få loss stöldvajrarna och larmet tjöt och vi drog vidare, vi var inte först och inte sist, på Dovas City Pub hade de redan börjat försöka låsa men vi var emellan med fötterna, där var vi många, många som var sugna på öl och ett par killar höll fast servitörerna medan vi andra pumpade öl, fort, fort, det blev mest skum. Gästerna stack utan att dricka ur sina öl. Nån snuskpelle drack ur en öl, som knappt var drucken ur, men ändå.

Vi var där ett tag. Jag har aldrig druckit så fort men floden av supportrar hade redan dragit förbi. När vi kom ut märkte vi igen att det var kallt. ”Äsch, vi drar hem”, sa Tobbe.

Vi såg inte en snut på hela tiden. Sen sa dom att många hade blivit tagna. Vi hade tur.

Mamma låg när jag kom hem. ”Var har du varit?” sa hon.
”På damcurling, det sa jag ju.”
”Så länge?”
”Vi vann.”

(Utmaning: skriv om att plundra)

15 kommentarer:

 1. Underbart, underbart. Hur du tar mig från begynnande upprördhet och funderingar ang. psykologin bakom denna typ av meningslös förstörelse till den härliga lilla fnissande örfilen i kontrasten mellan mina invanda föreställningar gällande damcurling. (och sedan tillbaka igen till vilka ursäkter som folk hittar för den inledande typen av meningslös förstörelse)

  SvaraRadera
 2. Damcurlinghuliganer, värsta sorten;-) Så bra, det grupphysteriska, att man kan göra vadsomhelst i skydd av massan. Nåt jag funderar mycket på. Roligt, marmorianskt. Jag är platt idag, för drömmen i min text drömde jag inatt och nu vet jag inte riktigt var jag är eller vad jag ska göra.

  SvaraRadera
 3. Ang "luttrad" - han/hon är en jägare, erfaren sådan, bedömer sitt byte... har sugit lyckan ur folk förut för att mätta sitt eget hjärta/psyke.

  SvaraRadera
 4. Men... var det verkigen damcurling ;-)?! Som sagt, underbar läsupplevelse.

  SvaraRadera
 5. Du kan och kan och kan. Så är det bara, du kan :)

  SvaraRadera
 6. Damcurling satt som en smäck! Tjusigt!

  SvaraRadera
 7. Helgjutet. Som jämt. Gillar särskilt den lilla detaljen med "nån snuskpelle..." - mitt i det plötsliga allt-är-tillåtet-kaoset har en curlinghuligan prudentligt hygieniska synpunkter.
  Lite nazistisk valpkramare över det, liksom.

  Och tack för mkt värdefull feedback i mosterfrågan (lovar, ska sluta harva om henne nu ;-). Du har rätt. Bättre med annat ord.

  SvaraRadera
 8. Jag saknar nån tanke från huvudpersonen om själva plundringen, har de inga funderingar om vad som händer och om det är rätt eller fel? Annars mycket bra, småkul och finurligt.

  SvaraRadera
 9. Hejsan!
  Om du vill, så har du en liten AWARD att hämta på min blogg. Lite tidsfördriv, och självklart tycker jag att du förtjänar den
  Miss_Mad

  SvaraRadera
 10. Aj då, damcurlinghuliganer av värsta sorten!
  Vad kan man säga mer än - super, överraskande kul!

  SvaraRadera
 11. Bra skrivet. Mitt öga störs lite av ordupprepningen "Plattan", det är enda konstruktiva kommentaren!

  SvaraRadera
 12. Jag förstår, klart man inte måste ta emot Awawswn om man redan krånglat sig igenom hela hemlighetskammaren.
  =O)

  SvaraRadera
 13. Vilket häftigt slut- jag trodde det var fotbollsderby!

  SvaraRadera
 14. Väldigt skön fart framåt. Så där kaosartat också, så adrenalinet känns i mellangärdet. Fast ändå lätt att följa. Najs.

  SvaraRadera
 15. Väldigt skön fart framåt. Så där kaosartat också, så adrenalinet känns i mellangärdet. Fast ändå lätt att följa. Najs.

  SvaraRadera