Sidor

GILLAR DU DET DU LÄSER HÄR?

GILLAR DU DET DU LÄSER HÄR?
Köp boken! Klicka på bilden!

onsdag 3 mars 2010

Lägga patience

Hon satt i burspråket när jag kom in, rak i ryggen och med smäckra händer – spelade patience. Pannan slät men man kunde se att den ofta legat i horisontella veck. Det fanns andra i rummet också men det var inte därför jag var rädd för att göra mig löjlig. Jag tog en lov till kaffemaskinen, visste inte vad jag skulle göra därnäst. Stod som en cocktailgäst mitt i rummet med min kopp, försökte se ut som om jag såg mig omkring. Betraktade henne. Hon hade vackra, luftiga kläder, nästan vita. Händerna som rörde sig hela tiden. Hon var obekymrad, som en gudinna eller nymf. Lyfte patience från själlöst tidsfördriv till gudagöra. Jag såg att framför mig satt en mycket klok kvinna. Så gammal jag är, klappade mitt hjärta hårdare. Jag hade aldrig trott att jag skulle falla för någon i min egen ålder. Tja, hon kunde vara tio år äldre eller tio år yngre, vad spelar det för roll. Hängbröst måste hon ha i alla fall.

Jag hade trott att den här tiden var förbi. När man kom in i ett rum och såg någon som den hon var ämnad att vara. När kroppen vaknade upp.

Kvinnan tittade upp emellanåt men aldrig åt mitt håll. Hon var mycket vacker för sin höga ålder, ja, besjälad. Som om all oro fallit av. Plötsligt föll också all min oro och jag tog mig fram till hennes bord.
”Får man slå sig ner?”
Hon tittade upp, liksom förväntansfull, och log välkomnande. Fortsatte med sina kort.
”Mitt namn är Torsten Berntsson.”
Men hon höll inne med sitt namn. Jobbade mer frenetiskt med korten nu. Jag satt i en tystnad som tog ovanligt lång tid på sig att bli pinsam. Hennes sällskap var rofyllt. Jag dristade mig till en fråga:
”Tänker du stanna länge på pensionatet?”
Nu tittade hon upp igen och det var som om en ridå drogs ner i hennes ögon. Händerna stannade upp, hon såg förvirrad och litet rädd ut. Rynkorna i pannan var där nu. Förvandlingen var plågsam att se.
”Bry dig inte om mig, fortsätt med patiencen, du”, sa jag till slut.
Mina blickar drogs åter till hennes händer när hon så småningom satte dem i rörelse. Under händerna korten. Det var ingen vanlig patience. Hon la bara korten i långa rader, oberoende av färg och valör. När hon hade slut på kort på handen, föste hon ihop en rad till en hög och fortsatte lägga dessa kort i raderna. Oavsett om det var den mest avancerade patiencen i världen eller en sinnesslö kvinnas meningslösa plockande, var utgången given. Den skulle aldrig gå ut. Jag reste mig utan att ursäkta mig och gick.

(Utmaning: skriv om attraktion)

10 kommentarer:

 1. Vacker berättelse. I början skönjer jag en romantisk känsla som abrupt avbryts av hängbrösten. Det var när ridån drogs ner över hennes ögon som jag började ana. Fint.

  SvaraRadera
 2. Ja, fint. Och en drömsk stämning, som jag gillade.

  SvaraRadera
 3. Otroligt vacker text som verkligen tog mig med in i rummet. Tycker väldigt mycket om den här berättelsen. Personligen älskar jag såna där inpass som din: "Hängbröst måste hon ha i alla fall." Humor :-)

  SvaraRadera
 4. Ja, attraktionen den blommar upp utan att fråga om lov ;) Sedan flyr vi när förnuftet har talat :) Så bra, som alltid!!!

  SvaraRadera
 5. Det började så romantiskt att jag gissade på en spirande romans, men det avbröts brutalt av verkligheten krassa konstaterande

  SvaraRadera
 6. Haha, ja då är vi minst två som kände Bosse!

  SvaraRadera
 7. Det började så fint just med attraktion till utsidan som det så lätt blir, och sen som sagt smög sig verkligheten på.
  Som vanligt såå bra o känslomässigt gripande!

  SvaraRadera
 8. Vackert, drömskt, ser burspråk och vitt ljus..
  Särskilt hurra för: "..ser någon som den hon var ämnad att vara" & "en tystnad som tog ovanligt lång tid på sig att bli pinsam".

  Om gårdagens: ja, ser nu i efterhand att den tolkningen ligger mycket nära till hands, men min avsikt var mer allmän, abstrakt. Var mer ute efter vad en kränkning är- för förövaren. Om jag gick på den igen skulle jag nog sortera om bland metaforerna :-)

  SvaraRadera
 9. Så fint! Det påminner mig om när jag försökte lägga patience med en boende på mitt sommarjobb. Det slutade med att vi lade korten i två högar, en med röda och en med svarta kort. Hon hade roligt och jag hade roligt och patiencen...ja, den gick ut när kortleken var genomgången. Själv gick hon nog aldrig mer ut på egen hand. Men nu var det din text jag skulle skriva om. Du bygger upp stämningar i mig, väver nät med dina ord som jag landar mjukt i. Flytet, beskrivningarna som med så få ord ger så mycket känsla. Tack!

  SvaraRadera