Sidor

GILLAR DU DET DU LÄSER HÄR?

GILLAR DU DET DU LÄSER HÄR?
Köp boken! Klicka på bilden!

onsdag 17 mars 2010

Smakvärlden

Hon uppfinner smakerna på nytt. Örtkryddorna har hittat ett hem längst in i kryddskåpet och hon är nyförälskad i den gamla tråkiga vitpepparn. Så milt lyfter den fram smakerna på ägg och fisk och soppa. Hon använder bara den, eller chili, eller svartpeppar när det behövs. Och salt. En gnutta salt. Råvarorna har så mycket smak i sig själva som inte får döljas. Vispa upp en sky efter bryningen av en köttbit och smaklökarna får tusen förnimmelser. Hon luktar, känner, smakar, som en blind. Vad skulle passa ihop med vad? Brysselkål är så gott. När hon är ensam äter hon ett halvt kilo med litet salt och mycket parmesan. Men vad passar det till? Innan hon återupptäckte brysselkålen hade hon bara fått den som överkokt tillbehör till engelska söndagsmiddagar. Det är hennes läxa. Brysselkålen. Kronärtskockor är också fantastiska. Det räcker att skölja dem i vatten för att få litet fukt och så lägga in dem i mikron sju, åtta minuter. De passar bara för sig själva – ja, med salt och smör. Vinägrett blir så stickigt.

Men ibland kan hon inte hålla sig. Då plockar hon fram kryddarsenalen, koriander och kardemumma, spiskummin, kryddnejlika och den härliga ingefärsroten. Fräser en kräm av lök och ingefära och låter blomkålen ta färg och smak. Pytsar i de andra kryddorna och litet kokosmjölk. Tar fram den hemliga burken med sambaris. Ris med en svag, inte oangenäm eftersmak av gyttja, som om det nyss skördats från fältet. Hon har hittat en lankesisk kryddbod vid Skanstull. Där går det att få tag på sambaris om man har tur.

Det händer att hon vaknar med en bekant eftersmak i munnen. Sötma och beska. Då vet hon vad som har hänt. Hon har gått upp i sömnen och tagit sig en morot, utan att skala, förmodligen utan att skölja. Någonstans i sängen ligger den, halvgnagd. Om man ligger på rygg och försöker svälja fintuggad morot, fastnar de små bitarna i halsen och man får en hostattack. Vagt finns det minnet kvar när hon vaknar med smaken av den blida roten kvar på tungan. Men minnet av att hon stigit upp och gått till kylskåpet är borta.

(Utmaning: skriv om en bekant smak)

8 kommentarer:

 1. Vilken ljuvlig text, ljuvlig och egendomlig på ett sätt som jag tycker mycket om. Gyttjan, sömnätarmoroten.

  SvaraRadera
 2. en härlig text, alla sinnen blev medlemmar av att läsa, moroten och utan att skölja......

  SvaraRadera
 3. Du skriver alltid otroligt (extra-)levande då du beskriver mat/bakning tycker jag :-)
  Gillade slutet med moroten väldigt mycket!

  SvaraRadera
 4. Ååh, tokälskar sista stycket! helt underbart!!!

  SvaraRadera
 5. Otroligt bra skrivet om mat.
  Jag blir nästan hungrig.
  Gillade speciellt stycket med morotsbitarna som fastnar i halsen

  SvaraRadera
 6. Underbart- vilken sinnlighetsorgie! Fått middagsinspiration. Samt en ny fix idé om morötter... ;-)

  SvaraRadera
 7. Härlig läsning!

  Det där med katrinplommonträdet - får skylla på att jag inte var riktigt vaken... Hittade inget annat plommonnamn i hastgheten!

  SvaraRadera
 8. Kära M,
  visst är det Caesar, feta män med håret slätt, etc. Men min huvudperson är lite korkad. Förlåt hennes rambling all over.

  SvaraRadera