Sidor

GILLAR DU DET DU LÄSER HÄR?

GILLAR DU DET DU LÄSER HÄR?
Köp boken! Klicka på bilden!

söndag 28 mars 2010

En förlorad timme

”Prudentlig är inte rätta ordet. Jag skulle kalla mig strikt. Strikt och nätt. Jag är inte välbärgad men jag är en dam med egen ekonomi och jag är noga med att hushålla – med pengar, tid och krafter.”

”Hon förbyttes och blev som en furie. När vagnen stannade i Limnersträsk steg hon av så gracilt, parasollet under armen och en liten väska i hand. Bagaget fick Kalixtuses Adam ta och hon begärde middag av Kalixtus och han sa att något kunde han nog skaffa fram men se, middagstiden var över med vid pass en timme.”

”Jag blev mycket uppbragt. Jag för noggrann bok över dygnets alla vakna timmar och nu påstods att jag förgätit en av dem. Det var oförlåtligt. Denne man som skulle hysa mig försökte bestjäla mig på en timme. Vårt förtroende var brutet.”

”Hon gick inte att tala vid. Det var som om hon förlorat förståndet. 'Min timme!' skrek hon. 'Min timme!'. Men vi är vana vid stadsfolk. De brukar bli förvirrade. Det som gäller i staden, det tror de gäller överallt. Vi visste vad som drabbat henne. Men som jag sagt gick hon inte att tala vid.”

”Luktsalt! Kamferdroppar! Jag säger då det. Mig var det inget fel på och min kronometer tickade på. Det var de som var problemet. Långsamma och aviga och litet smutsiga och råa var de. Bara i tiden låg de före. Så tursamt att jag är en dam med egna medel, jag kunde ombestämma mig mitt i steget och kräva skjutsning tillbaka hem.”

”Så for hon då. Exakt en timme stannade hon och hon var så uppbragt, att vi inte kunde förklara för henne, att vi lever med bondtid på landet. Den ligger exakt en timme före borgerlig tid. Hur ofta har vi inte själva glömt oss och gjort fel, åkt in till staden i något ärende och fått gå och skrota i en timme bland stängda bodar och kontor. Vi har sammanlagt förlorat fler timmar än hon.”

1878 infördes borgerlig tid i Sverige. Då fick alla orter gemensam tid, utgående från meridianen 12 minuter västligt från Stockholms observatoriums meridian. ”Bondtiden” levde kvar länge. På landet låg man ofta en timme före tätorterna.

(Utmaning: skriv om en förlorad timme)

3 kommentarer:

  1. Skickligt att skriva i den ålderdomliga stil som passade till tidsperioden! Föraningen kändes tidigt. Undrar bara om en "furie" kan stiga ner "gracilt"?

    SvaraRadera
  2. Vackert gjort! Snygg text som samtidigt är udda

    SvaraRadera
  3. Så lekfullt och så talande. "Gracilt" är ordet!

    SvaraRadera