Sidor

GILLAR DU DET DU LÄSER HÄR?

GILLAR DU DET DU LÄSER HÄR?
Köp boken! Klicka på bilden!

onsdag 12 augusti 2009

Utmaning 224 - Höghastighetstävlingen

Vi hade höghastighetstävling på lunchrasten idag. Andy brakade iväg i sin morfars Bugatti, Roger sprang runt tjärnen och jag, jag tog ett suddigt foto med mobilen på vaktmästarns neurotiska katt.

"Tvi, tvi, tvi" sa fröken men korade oförmodat mig som vinnare, för Andy hade kört rakt in i vingårdsmuren, Roger var fortfarande inte tillbaka och katten, lyckosamt nog, inte heller.

"Det var en rälig katt", sa fröken. Hon kom från någon landsända vi inte kände till. Inte heller visste vi vad "rälig" betydde. Barnen fick ställa sig i klungor. Till höger de som trodde att "rälig" var något bra, till vänster de som anade att det var dåligt. I mitten stod jag med bilden på displayen, smetig av hudavlagringar, svett och öronvax. Alla flickor ställde sig till höger. För dem var små djur något positivt, oavsett bildkvalitet. Killarna satte en ära i att vara rebelliska, så de samlades till vänster. Det var som den yttersta domen och killarna fick rätt, vann varsin Dumlekola.

Jag visste att Maria skulle ta ut den uteblivna kolan på mig på eftermiddagsrasten och mycket riktigt, när vi alla hade drällt ut genom skolporten, tog hon och Annelie mig avsides och mulade mig med lera. I vår landsända används ordet "mula" egentligen bara i betydelsen "gnida in någons ansikte med snö" men jag tycker om att tänja på ords betydelser. Det var lögn att få bort leran. Jag tvättade och tvättade med den sträva tvålen på den skrämmande toaletten nere i baracken men jag blev ändå retad, för jag hade glömt öronen.

De elakaste barnen menade, att jag alltid glömmer öronen när jag tvättar mig, och att leran fungerade som sådana där röda tabletter, som man får tugga på hos tandläkaren. Att det är för att jag inte tvättar öronen som jag alltid har så kladdig mobil.

Det var skönt att komma hem till far efter den pärsen. Nu ägnar jag mig åt att skriva av mig och hoppas, att allt är glömt i morgon. Men anar jag rätt, får jag heta Skitöra till den dag jag lämnar stan. Sådan är bruksortsatmosfären.

(Utmaning: en bild att skriva till)

12 kommentarer:

 1. Hög igenkänningsfaktor ordmässigt.
  Jag kommer från urskogarna i hälsingland och där används alla dessa ord som du radat upp som ett pärlband.
  Jag älskar ord.

  SvaraRadera
 2. Ja bruksortsatmosfärer i egen högperson visar du i din berättelse. själv bor jag i ett litet samhälle inflyttad för 9 årsen, förtfarande nyinflyttad bra skrivet, en tydlig bild av bysamhällen där alla ska vara lika. har tyvärr inget inlägg själv att bjuda på i skrivpuffen men kände att en text från dig kan skingra mina tankar ska läsa mera sen nu ska dottern ses till igen om det står det på min vanliga blogg den har ju du lyckats hitta till må gått och åter kommer att läsa texter av dig vid nästa stund då jag behöver skingra mina tankar tack för att du bjuder på dina texter så frikostigt

  SvaraRadera
 3. Oj, en berättelse som tog helt annan vändning än vad jag trodde först :-) Som vanligt skriver du jättebra :-)

  SvaraRadera
 4. Intressant och trovärdigt skrivit. Det känns verkligen som det är självupplevt..? Förresten räligt använde vi i Halland, där jag bodde när jag var liten. I betydelsen: något som är fult.

  SvaraRadera
 5. Jag fattar inte vad höghastighetstävling är för något, men det spelar nog inte någon roll egentligen. Funderar över huvudpersonens tanke att hon hoppas det är glömt i morgon. Antar att hon tänker på de andras minne, för hos henne lär glömskan inte förbarma sig.

  SvaraRadera
 6. Även jag är uppvuxen med ord som rälig och mula. När det gäller höghastighetstävlingen såg jag framför mig lådbilar först, men är inte Bugatti någon form av riktigt bilmärke (äsch, får googla sen...hehe)?? Får inte ihop det isåfall med att en fröken är inblandad som domare, så jag har nog fel.

  Jag känner igen det här beteendet hos vissa barn att de har benägenhet att vilja ta ut sin egen frustration på andra barn. Det gäller att ha järnkoll på dem och arbeta aktivt med dem så de lär sig ett acceptabelt sätt att hantera sina känslor på som inte går ut över andra. Otäckt bra skildrat av dig och jag hoppas verkligen inte att du själv varit med om det här.

  SvaraRadera
 7. Nej, missat novelltävlingen om dödsynder...har du skrivit något smaskigt?? =) Var hittar man den. Låter ju som ett ämne som faktiskt triggar min fantasi - jag som annars behöver lite inspirationshjälp av verkligheten.

  SvaraRadera
 8. Tack för länken. Gud vad kul. Var länge sedan jag var med i något novelltävling. Efter deadline kan du inte lägga in ditt bidrag här på din blogg. Vore så kul att få läsa din text. Du är så otroligt duktig på att gestalta och skildra med ord. =)

  SvaraRadera
 9. NÅGON novelltävling, menar jag såklart..

  SvaraRadera
 10. Hahah...it´s a deal. Ser fram emot att ha något att klura på. Pluggar på en högskola på halvfart vid sidan om mitt jobb och har tyvärr bara skrivit mer vetenskapliga uppsatser och inlämningsuppgifter de senaste åren, så jag är så glad över att ha hittat skrivpuffarna och även kul nu att få ett tips om det här så jag kommer igång med att skriva annan form av texter igen. Det här är jättekul! Så tack åter igen! =)

  SvaraRadera
 11. Bra som vanligt och en ovanlig vinkling att skriva om en bild! Jag visste inte vad rälig betyder men jag vet att enl bibeln ska de som står på vänstra sidan ingen belöning ha!

  SvaraRadera
 12. Jo rälig = äcklig och mula=trycka in någos ansikte i eller med snö.
  Annars så fick jag en klump i magen av texten

  SvaraRadera