Sidor

GILLAR DU DET DU LÄSER HÄR?

GILLAR DU DET DU LÄSER HÄR?
Köp boken! Klicka på bilden!

söndag 2 augusti 2009

Utmaning 214 - Erik Gustaf

Han var stor, Erik Gustaf. Vi minns honom som poet och kanske som kompositör, själv såg han sig helst som filosof och framför allt historiker.

Ideologiskt var han också stor. Han var en av de ledande bland de konservativa romantikerna. Men under de senaste åren hade han inte haft det lätt. Alltmer började han betrakta sin samtid empiriskt, som han också lärt sig att göra med historien. Vad han såg tvingade honom att välja. Han valde de samhällsomstörtande liberalerna. Det går inte att säga vad det skulle motsvara i vår tid. Att Horace Engdahl blev hiphopare? Knappast. Att Fredrik Reinfeldt blev piratpartist? Nej.

Trots vår tids idolisering har vi ingen som är så stor som Erik Gustaf Geijer var när han på nyårsdagen 1838 femtiofyra år gammal satte sig och diktade: "Ensam i bräcklig farkost..." Så kände han sig. Snart skulle han motta de forna kamraternas hån när det första numret av hans nya tidskrift Litteraturbladet utkom den 5 februari och hans nya politiska linje stod klar för dem.

Många har hört historien om Geijers vånda över sitt avfall och kan diktens inledningsrad. Men hur många kan sista raden? Jag kunde den inte: "Och i djupet bor, som uti himlen, Gud." Luktar modernt och får mig också att tänka på texten funnen på en egyptisk stentavla:
"himlen i höjden
himlen därnere
stjärnorna i höjden
stjärnorna därnere
Allt däruppe
finns därnere
Ära åt dig
om du förstår"

(Utmaning: skriv om att välja sida)

7 kommentarer:

 1. Får väl börja med att önska dig bättring. Du är väldigt kunnig och påläst. Jag anser mig vara hyfsat allmänbildad men lär mig alltid något när jag läser dina texter. Fortsätt att sprida din kunskap till mig, det gör att jag växer lite varje gång.

  SvaraRadera
 2. Tack för dagens kunskap, detta visste jag inget om, ska läsa på! Spännande.Jag gillar din jämförelser med Horace och Fredrik!

  SvaraRadera
 3. det här var för mycket för mina geniknölar som inte ha den kunskapen men gillar dikten

  SvaraRadera
 4. Jag gillar texten på den egyptiska stentavlan. Vad gäller Geijer var det intressant att få ta del av dina reflektioner kring honom.

  KRYA PÅ DIG!!

  SvaraRadera
 5. spännande rolig och var dag ska man lära sig något nytt, och de har jag nu gjort. Bli frsk!

  SvaraRadera