Sidor

GILLAR DU DET DU LÄSER HÄR?

GILLAR DU DET DU LÄSER HÄR?
Köp boken! Klicka på bilden!

onsdag 5 augusti 2009

Utmaning 217 - En dag med Alfred

Hon har alltför ofta varit i att världen stått slocknad omkring henne. Så ofta, att det omvända blir möjligt. Att inte bara daggdropparna inspirerar och trollsländorna stimulerar, utan även ett nytvättat örngott och luften omkring henne där hon går. Hon behöver inga upplevelser. Hon behöver inte åka på spa. Det räcker att diska.

När man diskar, ska man låtsas att man tvättar lille Buddha. Då blir händerna varliga och man tänker på vad man gör. Nätt och fint står disken sen i diskstället. Vitt porslin. Rostfritt. Glas. Ljus som refrakterar.

"Du får mig att tänka på min mamma", säger Alfred när hon långsamt sopar sitt kök. Han sitter i stolen och ron i rummet är både tät och lätt.
"Hur gammal var du då?" frågar hon. Hon vet att mamman gått bort tidigt.
"Jag var fem år", säger han och vänder sig bort. Hon vet, att han antingen kommer att vara helt nykter idag eller ta sig en ordentlig bläcka. Ju längre han stannar hos henne, desto större chans att han håller sig.
"Vill du följa med till torget och köpa grönsaker och ägg? Vi kan dela på en karta."
"Vad kostar de?"
"Trettio hos irakierna, fyrtio hos svenskarna. Men då är de från Adelsö."
"Vi tar irakierna", säger Alfred och reser sig. Han har en stor fläck på sarongen.
"Vill du låna ett par byxor?" De drar ungefär samma storlek. Han ruskar på sitt gråa lejonhår.

De väljer långsamt. Auberginer. Okra. Schalottenlök och vitlök och purjo. Hon gör äggcurryn sedan och auberginen. Resten tar han hand om. Han ringer också alla sina barn och exfrun. Till kvällen drar de ut bordet och lånar stolar. Stora karaffer och tillbringare med immande kallt vatten. Ron är kvar hos honom. Barnen är avslappnade och barnbarnen leker på golvet med hundarna. Han lyssnar. Han berättar. I kväll berättar han om molotovcocktailen som exploderade i hans hand i Paris 1968. Det är stämningsfullt. Och de kylslagna glasen.

(Utmaning: skriv om något stimulerande)

11 kommentarer:

 1. jag har inga ord kvar utan att bli tjatig över dina texter, jag skulle vilja ha en bok på mitt sängbord med dina texter då skulle jag kunna ligga i sängen och läsa flyta bort i andra miljöer utan att gå upp du är fantastisk

  SvaraRadera
 2. Håller med malix, du är väldigt duktig på att förflytta läsaren in i miljöerna du beskriver. Ska tänka på Buddha nästa gång jag diskar och se om det hjälper. Fick inte ihop det med att han var 5, missade jag något, tänkte jag fel någonstans?

  SvaraRadera
 3. Jag vill också ha en bok! med disken i! Och refrakterande glas. Vackert.

  SvaraRadera
 4. Kizilirmak. Imorron ska jag skriva om Kizilirmak.

  SvaraRadera
 5. Instämmer med föregående talare. Du skriver jättebra. Vackert och sorgligt på något sätt. Gillar språket och stilen. Bra jobbat!

  SvaraRadera
 6. Tack, nu blev din tanke begriplig. Det behövdes inte mycket, men ofta är det så,man tänker hälften och skriver den andra hälften.

  SvaraRadera
 7. Blev lite full i skratt när jag läste "när man diskar ska man låtsas att man tvättar lille Buddha." Sigges lekkompis heter Buddha...kan du se scenariot framför dig...en vit Buddha-fralla i min diskho... Som vanligt får du fem av fem möjliga för din text. Hoppas du mår bättre.

  SvaraRadera
 8. Ja, fler kommentarer är egentligen överflödiga, men jag vill i alla fall hålla med och säga att det är en förmån att få en snutt av dina ord varje dag. Tack!

  SvaraRadera
 9. Jag fylls alltid av sådan mysig känsla när jag läser dina texter. Jag älskar hur du använder orden och blir både stimulerad och inspirerad av dig. Gillar framförallt hela första stycket. Fantastiskt.

  SvaraRadera
 10. Sista hälften av sista stycket hade jag svårt för att fåihop med resten. Undrar mycket om vilka dom två var, för mig saknades lite mer om deras relation, eller så har jag fått solsting i dag;-). Var hon en hemsamarit eller?
  Men dina miljör ditt sätta att skriva, beskriva och dina underfundliga liknelse är lika bra som alltid.
  Blir kanske lite mer stimulerande att diska om jag tänker på Buddha ;-)

  SvaraRadera
 11. Fiint, du e duktig du, kanske bör du titta igenom den en g. till? Vissa små detaljer är lite obegripliga, å så skiftar du lite för mkt me miljöerna å så...men jättemysig var den, precis som de ovanstående kommenterade-Me like!

  ///

  Nawal Ali

  SvaraRadera