Sidor

GILLAR DU DET DU LÄSER HÄR?

GILLAR DU DET DU LÄSER HÄR?
Köp boken! Klicka på bilden!

tisdag 4 augusti 2009

Utmaning 216 - En daglig dos

Den enda rutin som står absolut fast i hennes liv, är sömnen. Med den slutar och börjar hennes dag. Sömnen på fjädrande hård kapok. Den lilla ritualen att veckla ut och sedan ihop futonen kan ta högst femton sekunder varje gång.

Hon har slutat undra över duntäcket, det är mjukt och skönt igen, trots fågelterrorbilderna på teve. Glömskans samarbete med marknaden. Nästa gång hon behöver ett täcke här i livet, har branschen säkert löst det. En frivillig märkning, eller något. "Garanterat ej från levande fågel". Nej, låter inte så bra. "Garanterat död fågel vid plockningen". Det går nog att lösa.

Det är inte hennes problem. Hon vet att hon kommer att hinna läsa exakt ett och ett halvt kort kapitel i Kerstin Ekmans Herrarna i skogen. Den digra storpocketen är skamfilad, vind och bucklig av alla törnar den fått när den fallit efter ett och ett halvt kapitel. Ändå har hon inte kommit särskilt långt. Det är inte lätt att komma långt i Kerstin Ekmans böcker men hennes prosa passar bättre för essäer än för romaner. Det går att förlika sig med det knarriga.

På sistone har hon börjat drömma. Hon drömmer att hon shoppar vilt i ett avlägset land och att grannen kommer in och beordrar henne att städa. Hennes milda, väna granne står och ryter. Det är så verkligt, att hon tror att det har hänt, när hon tassar upp på morgonen och slår på datorn. Detta är en rutin som blivit lika viktig som sömnen. "Blogger Instrumentpanel" står det när hon öppnar internet för att få dagens ämne. "Skriv om en daglig dos".

Att tala ut med grannen får vänta. Nu ska här kokas kaffe och väntas på att fingrarna och huvudet lär sig vad som ska berättas.

Hon kommer tillbaka med kaffet, börjar. Snart är det över. Då är det bara att vänta på sömnen inför nästa dag. Medan hon väntar, passar hon på att leva, ackompanjerad av datorns 'pling' som indikerar nya inlägg, nya kommentarer. Det finns andra som är som hon i något avseende.

(Utmaning: skriv om en daglig dos)

10 kommentarer:

 1. mmm jag tror vi diskuterat det innan detta gift som man helt medvetet låtit sig injeseras med skrivpuff kallas det borde drogtestas

  SvaraRadera
 2. Pling, här kommer en ny kommentar. Det låter som om du fortfarande är sjuk, mardrömmar om den väna grannen. Jag är också, trots min relativt korta tid här, också beroende av en daglig dos av skrivpuffande. Men hur det ska gå när allvaret sätter igång får vi se. Abstinens.

  SvaraRadera
 3. Själv ska jag åka in till stan och köpa skruv och plugg och borr. En daglig dos av människor behövs, liksom kaffe. Skit i grannen du, den gör sig bäst hemma hos sig, eller är det feberdrömmar?

  Snyggt skrivet.

  SvaraRadera
 4. "Det finns andra som är som hon i något avseende"...jodå stämmer bra. Jag är glad att jag slipper hennes mardröm om granne som har synpunkt om behovet av städning. Räcker alltför väl att jag själv ser behovet med vakna ögon, skiter i det en dag till...vadå jag har ju semester. Sköt om dig, krya på dig. Skriver gör du lika bra, trots feber och elände.

  SvaraRadera
 5. "Glömskans samarbete med marknaden" Träffande formulering när det gäller saker vi gärna glömmer. Jag älskar mitt duntäcke...

  SvaraRadera
 6. Bra text som vanligt! Glömskans samarbete med markanden är en tjusig formulering - och väldigt sann!

  SvaraRadera
 7. Ljuvlig text. Du vet förmodligen redan om att jag älskar Sömnen på fjädrande hård kapok. Och avsnittet om Kerstin Ekman.

  SvaraRadera
 8. PLING!!

  Även jag är imponerad hur du så väl får till det med duntäcket och människans förmåga att rationalisera bort hemskheter från TV och invaggas i en "det händer aldrig mig" eller "det rör inte mig". I din text är det ju tiden som gör att duntäcket kändes mjukt och skönt igen. Väl skildrat!! Jag blir även nyfiken på hur man får det att plinga när man får ett inlägg.

  SvaraRadera
 9. Svar på svar: Tack...ska se om jag har sådan inställning på min "inbox".

  SvaraRadera
 10. Nu får du det att verka som om det är du själv igen ;) Eller är det bara påhitt igen? Hur som helst en härlig text om en vanlig dag.

  Ett är i alla fall sant. "Herrarna i skogen" går inte att läsa ut. Själv lånade jag boken i två omgångar, men blev aldrig färdig. Tacka vet jag Vargskinns-trilogin, den står i bokhyllan.

  SvaraRadera