Sidor

GILLAR DU DET DU LÄSER HÄR?

GILLAR DU DET DU LÄSER HÄR?
Köp boken! Klicka på bilden!

tisdag 9 november 2010

Frihet

Radiorösterna i P1 visste men alla visste olika:
– Trenderna går neråt! Realisera medan tid är!
– Nej, vänta på nästa uppåtgång!
– Det kommer ingen uppåtgång!
– Flytta era innehav till Kina!
– Investera i råvaror – såsom grisar! Alla behöver grisar!
– Och guld!
– Det är för sent att köpa guld. Marknaden är mättad.
– Fastigheter är aldrig fel!
– För osäkert. Åter för mycket luft i marknaden!
Hon kunde lugnt konstatera att det säkraste var att inte ha några innehav över huvud taget. Visst skulle krisen drabba även henne men hon behövde inte betrakta sitt kapital, sitt hopp, sin säkerhet medan det smälte ihop och försvann. Hon kunde tänka sig hur en del av personen försvann med de krympande tillgångarna – ja, redan med uppbyggandet av kapitalet, med bundenheten till börssidor och information på nätet. ”What you own ends up owning you”, som Tyler Durden sa.
– Fattigdom är frihet, sa hon prövande till sig själv.
Historiskt och geografiskt tillhörde hon en överklass, nästan oavsett hur fattig hon blev enligt sitt eget samhälles måttstock. Hon hade enkel, god mat tre gånger om dagen och hon hade till hyran. En månad fick hon välja mellan bläckpatroner till skrivaren eller att gå till frisören. Hennes basala behov var tillfredsställda med råge men hon hade mindre än de flesta runt omkring henne.
– Fattigdom är frihet, sa hon åter, med större pondus.
I en värld där relativiteten råder, var det sant. Hon suckade nöjt över att hon inte hade några Luxemburgfonder att ta hand om.

(Utmaning: skriv om en trend)

7 kommentarer:

 1. Visst valde hon bläckpatronerna och visst är det läskigt hur rena spekulationer på börsen kan påverka ekonomiska upp- och nedgångar. Jag hade valt bläckpatronerna!!

  SvaraRadera
 2. Oj, glömde ju svara på ditt inlägg. Japp, stofilerna finns kvar även inom ett ämbete där man ska verka för värdegrunden och arbeta utefter en likabehandlingsplan. Personen som inspirerar till min Bertil har verkligen uttryckt sig så här. Han är inte kvar på jobbet längre. För mig var han en intressant kuf om än lite väl bufflig. Han ville ofta väl, men det blev så fel. Socialt inkompetent och extremt fyrkantig i sitt tänkande! Jag gillade honom på något sätt, även om jag inte gillade alla hans åsikter och beteenden. Han får nu leva kvar som en karaktär hos mig.

  SvaraRadera
 3. Det är jätteskönt att slippa svänga fram och tillbaka i kapp med trender. Den som inte äger är fri ("travsti" på Göran Persson uttalande om att den som inte har lån är fri).

  SvaraRadera
 4. Att skriva är frihet. Märks inte att du tyckte det var svårt.

  SvaraRadera
 5. bra.
  Alla behöver grisar:) sticker ut lite busigt på något sätt.

  SvaraRadera
 6. Min kommentar försvann visst också;-) Eller skrev jag den bara i tanken? Tycker om kopplingen mellan personen och tillgångarna, begåvat, och Fight club-citat får man alltid en guldstjärna för!

  SvaraRadera