Sidor

GILLAR DU DET DU LÄSER HÄR?

GILLAR DU DET DU LÄSER HÄR?
Köp boken! Klicka på bilden!

onsdag 3 november 2010

Etnologen och antropologen

Aktiviteten i den stora ljushallen i anrika Koloniernas Hus i Den Haag lade sig. Människor tydde sig till varandra i små klungor och blickade upp mot nedre balkongen, där två figurer i svart stod och skrek affekterat åt varandra. Den ene höll en mapp med papper i handen. Det såg ut att vara farligt nära handgemäng. En gråklädd vakt stegade fram mot dem men hans dämpande ord hade ingen effekt. Etnologen och antropologen fick äntligen utlopp för hatiska känslor som det tagit dem decennier att utveckla.
– Jag kommer för sjutton direkt från Kuwawefolket! vrålade antropologen. Jag har levt med dem i nästan femton år! De är inte kristna!
– Men herregud! Anton Schöön har tillfredsställande belagt att deras stam kristnades långt före stora delar av Europa!
Antropologen började hoppa.
– Inser du inte hur befängt det där gamla argumentet är! Anton Schöön var en senviktoriansk klåpare som satt på sin kammare och blev fnoskig. ”Keltisk kristendom”! Jag säger bara det!
– Det troligaste är att de kristnades på 600-talet av Sankt Aidan från Lindisfarne. Anton Schöön vigde sitt liv åt sina studier. Kuwawemyten om de tre stora grisarna anspelar direkt på skapelsen, Jesu födelse och hans uppståndelse!
Antropologen fortsatte hoppa och viftade dessutom med armarna.
– De tre stora grisarna är en av världens mäktigaste skapelsemyter, uppkommen direkt i den javanesiska kulturmiljön och anspelar inte på någonting. Grisarna står för havets onda respektive goda sidor och för jorden. Allt tal om tidigt kristnande är ett uttryck för kulturimperialism!
Etnologen försökte ihärdigt få fatt i pappersbunten i antropologens hand.
– Den keltiska påverkan är uppenbar! Ge hit Anton Schööns dissertation!
– Dessa papper har inte ens vetenskapshistoriskt värde. Nu ska du få se vad som händer med amsagor och 1800-talsgriller!
Antropologen fiskade ledigt fram en liten flaska, sprutade på mappen och tände på. Etnologen föll gråtande till marken i paroxysmer. Vakten, som skaffat förstärkning, tog tillsammans med en kollega antropologen under armarna. Han följde värdigt med.
– Jag ska ta mitt straff! ekade hans rop. Befrielse åt Kuwawe!

(Utmaning: skriv om att anspela)

2 kommentarer: