Sidor

GILLAR DU DET DU LÄSER HÄR?

GILLAR DU DET DU LÄSER HÄR?
Köp boken! Klicka på bilden!

söndag 15 juli 2012

Hon Katrina


Högbarmad Mor Katrina stod på tunet och spottade. Tvi, tvi, tvi.
Ett otyg är det att pigorna går till drängarna om nätterna! gormade hon och skuggorna av hennes ord for som svalor mellan byggnaderna på gården.
Urlakade stiger de opp i sista minuten och vi förlorar tid och tankeklarhet. I morse tippade Stina mjölkhinken.
Som om det bara vore det. Otyg kunde hon prata om, hon Katrina, hon som aldrig blev mor fast hon var gift i tre år innan maken dog! Man sa att det skimrade i mjölkhinkarna på gården, att hon Katrina lagt något däri, men när pigorna stack ner händerna i den varma mjölken var det borta. Tomt.

Hon ville förhäxa pigorna. Alla visste det. Ingen uttalade det. Det gick ord om att det var en farlig gård att vara på för unga flickor. Unga flickor som hämtades att tömma nattpottan eller skickades in i mörka, svala linnekamrar. Som plötsligt stod ensamma med henne, Katrina. En del sa att hon bara ville titta. Andra att det var mer hon ville. Den förvända. Rik som en bergsman var hon och stolt som en karl. Ingen kunde komma åt henne. Hennes gård var hennes rike. Här regerade hon oinskränkt. Alla visste varför hon ville ha pigorna ifrån drängarna på nätterna. Ingen sade något men otyget var hon själv.

(Utmaning: skriv om ett otyg)

8 kommentarer:

 1. Du förnyar dig varenda gång, hittar nya tider och platser och vinklar, alltid med ett språk som är relevant för sammanhanget.

  SvaraRadera
 2. Fantastisk. Det är Selma Lagerlöf-klass på den.

  SvaraRadera
 3. så himla bra här skulle jag vilja läsa som en hel bok. massvis med ord sida upp sida ner du är verkligen fantastisk. skriv mera mer på det här tycker jag

  SvaraRadera
 4. Varför hitta på något eget när de tre föregående kommentarerna säjer allt!

  SvaraRadera
 5. Det känns som en ära att vara vän med en strålande författare som du!

  SvaraRadera
 6. Den här kokar det om. Suveränt.

  SvaraRadera
 7. Kalle Byx och saqer - bättre än dem kan jag inte säga det här. Juste. Och som malix säger, skulle kunna utvecklas och bli längre.

  SvaraRadera
 8. Oväntad vändning, från inledningen till att det är hon som är otyget! Man blir alldeles kall. Och jag håller med om att man gärna vill läsa en fortsättning. Och bra skrivet som vanligt!

  SvaraRadera