Sidor

GILLAR DU DET DU LÄSER HÄR?

GILLAR DU DET DU LÄSER HÄR?
Köp boken! Klicka på bilden!

tisdag 19 juli 2011

Vad vi var gjorda för

Hör du? Hör du? Smattrande gräsklippare. En enveten slagborr. Ljuden från bygget därborta på den sista gröna jordbiten mellan husen. Och bakom, ständigt, ständigt: trafiken.

Nej, du hör inte. Det första du gör när du kommer hem är att sätta på musik. Och teven. Ja, ofta samtidigt. Du kan kalibrera dina öron, ta in musiken när den är det mest intressanta och ändå lystra när det kommer något som är värt att lyssna på på Rapport. När du stängt av alla apparater för natten, datorn sist, föreställer du dig att tystnad råder.

Tystnad. Det är något relativt i bruset från vår tid. Örontrötta, stimulibemängda snubblar vi fram, genom den tiden, fortfarande barn av Kalahari. Vi vill käka, älska, berätta, sjunga, samla mat. Nynnas till sömn av trädens sus. Men om var och en ska ha en dator funkar inte det. Vi är hopplöst inskrivna i vår egen civilisation.

Jag beundrar dem som använder tvättnötter och samlar kirskål till paj. Dem som bygger ekohus, investerar all möda och energi i sin livsstil. Men jag har redan tänkt efter. Jag kan inte bli som de. Min tillvaro ska vara enkel. Det lata arvet från Kalahari. Min livsstil är att inte ha någon livsstil. Jag har ingen teve och köper tvättmedel från Dollar Store för tio kronor paketet. Förenklar, skalar av. För att bli asket? Nej, för att ha tid att sjunga och berätta historier med dem som har lust. Några av oss måste föra vidare arvet från Kalahari. Att vi inte kan överrösta bruset spelar ingen roll.

(Utmaning: skriv om ett brus)

7 kommentarer:

 1. Gillar tankegångarna. Finns det tvättnötter? Låter skumt ...

  SvaraRadera
 2. Vi hade tygblöjor ett tag när barnen var små...ett misstag, stort sådant. Gillar tankarna och har faktiskt försökt att inte falla i den starka ström som driver oss människor...lyckas jag...nej. Mitt susande träd får symboliseras av kylskåpet. tack för ännu en bra text.

  SvaraRadera
 3. Undrar också över tvättnötter. Mycket brus i tillvaron är det. Funderar över om det är därför det höga bruset i öronen bara hörs när jag är på lantstället. Där är det öronbedövandet tyst.

  SvaraRadera
 4. Här hos mig är det nästan tyst på dagarna, och nätterna består av en hoande uggla.
  Tygblöjor använde jag till första barnet, de andra tvärvägrade.
  Jag gillar tystnad, och har nu i efterhand kommit på att det var det jag saknade mest när jag bodde i stan.

  SvaraRadera
 5. Undrar om du läst boken "gryning över Kalahari"? Jag googlade Kalahari lite och fann den, såg att den fanns på biblioteket så jag får väl pallra mig dit och betala min gamla skuld så jag kan låna den. Verkar intressant på många sätt.

  SvaraRadera
 6. Jag har inte läst något av Lasse Berg, ramlade bara på den. Men det verkar lovande att du gillar honom.
  Familjen är borta och jag har städning/internetforum-orgie om du undrar över mina många kommentarer. Det är snäppet enklare att sitta vid datorn än att dammtorka, men jag har just kastat ut en tv och det kändes bra!

  SvaraRadera
 7. Gillar det! Bruset som stormar medan vi glömmer bort det viktiga...
  Jag tycker du fått med mycket berättelse i lite text! Bra!!!!

  SvaraRadera