Sidor

GILLAR DU DET DU LÄSER HÄR?

GILLAR DU DET DU LÄSER HÄR?
Köp boken! Klicka på bilden!

lördag 26 september 2009

Utmaning 269 - Tänk

Det finns så många ord jag aldrig använder, som flåbuse, purgera, föryttra. Det är litet sorgligt. De är oanvända av så många. Jag tror det var DN som för några månader sedan hade ett upprop, att man skulle adoptera utrotningshotade ord. Genom att adoptera dem, förband man sig till att använda dem minst tio gånger om dagen. Tio gånger! Purgera! Om jag skulle adoptera något ord, skulle det vara "ity". Det använder jag faktiskt. Men jag hörsammar sällan upprop.

Det finns ett ord jag sällan använder och varje gång jag gör det, skäms jag. Jag hade lovat mig själv, redan när det dök upp som modeord för sådär tio år sedan. Att inte. Att aldrig. Ordet är "tänk". Nej, inte imperativ av "tänka", utan en substantivering. "Hon har ett bra tänk". Iiiih. Jag ryser. Jag tycker så illa om det, att jag ganska snart började använda det ironiskt. Jag satte upp en försmädlig min och ritade citationstecken i luften men det var tydligen en farlig hantering. Ord man inte gillar, ska man bokstavligen inte ta i sin mun, inte ens på ett distanserat sätt. Häromdagen dröp det ur mig i ett alldeles vanligt samtal, om en alldeles vanlig sak: "lära sig ett nytt tänk", sa jag.

OK, att Annika var på väg ut ur bilen på sin trånga gata i Gubbängen och en bil kom bakifrån. Det tar ändå inte mycket längre tid att säga "tänkesätt". Jag blev så chockad över att jag sagt det, att det ändå tog mycket längre tid än normalt att komma iväg.

Härmed förbinder jag mig att låta "tänk" bli ett aldrig-ord i min mun. Varje gång det används är en gång för mycket.

(Utmaning: skriv om ett svenskt ord du sällan använder)

3 kommentarer:

 1. hahah jo du tänk ett nytt tänk, en utbildning som jag gick använde sig läraren av just tänk. i var och var annat ord sa han det handlar om vilket tänk han eller hon har. i ordet tänker jag på grannen i nån polisfilm som pratar om stänkare.
  tänk låter stänk. gillar denna text som alltid med dina de får mig att fundera och tänka andra tankar, ett nytt tänk :)
  Ps stress tänkte jag mera på hos mig men det går ju att relatera till arbete det med.DS

  SvaraRadera
 2. Det är ju faktiskt en fördel med att skriva. Man använder andra ord än när man talar och man hinner också censurera sig själv innan publicering så inte de där förhatliga orden kommer till allmänhetens kännedom.

  SvaraRadera
 3. Jag har haft exakt samma tankar om ordet som du. Det ska minsann inte jag använda! Men gjorde det ändå i ett obevakat ögonblick.Är det någon skillnad på tankesätt och tänkesätt, förresten?

  SvaraRadera