Sidor

GILLAR DU DET DU LÄSER HÄR?

GILLAR DU DET DU LÄSER HÄR?
Köp boken! Klicka på bilden!

torsdag 10 september 2009

Utmaning 253 - I badkaret

Jag har ingen klocka men när jag ligger under vattnet hör jag mitt hjärta: "sekund, sekund, sekund". I eoner ligger jag där, tappar upp mer varmt vatten med foten på kranen, näsan upp över ytan men öronen nedanför: "dudunk, dudunk, dudunk". Det är lätt att räkna ut när jag ska gå upp: efter tretusensexhundra slag har det gått en timme och jag är väldigt rynkig på fingertopparna. Efter tjugofyra sådana timmar har jorden fullbordat ännu en cykel runt solen. En ny dag. Så länge har jag aldrig legat i badet men att mina hjärtslag och planetens rörelser delar samma ekvation ger välbehag. Timmarna på himlen, sekunderna i hjärtat. De gamle var finurliga. Minuterna är mer konstruerade och därför undflyende, liksom all tid, som vi uppfattar den - om de inte kryper fram, minuterna. Stå och titta på en vattenkastrull i väntan på att den ska koka upp och tala sedan om om tiden existerar eller inte!

Det finns många definitioner på tid. Den bästa jag hört är att tid är naturens sätt att se till att allt inte händer på en gång.

Nu är det tid att rosig och skrynklig svepa in sig i morgonrocken, sätta på en kastrull vatten och vänta på teet. Allting har sin tid.

(Utmaning: skriv om tid)

9 kommentarer:

 1. Jag gillar "att mina hjärtslag och planetens rörelser delar samma ekvation". Det är vackert.

  SvaraRadera
 2. Go´morron...bra, eftertänksam text som vanligt.

  SvaraRadera
 3. naturens sätt att se till att allt inte händer på samma gång mmm den gillade jag hel mycke ärsch som alltid e hela din text förträfflig igen och igen

  SvaraRadera
 4. Härlig text som gav mig många tankar.

  SvaraRadera
 5. "timmarna på himlen, sekunderna i hjärtat" - vackert. gillar tidsfilosoferandet i badet, som är en bra plats för sådant.

  SvaraRadera
 6. Som alltid läsvärt med inslag av filosofiska tankar. Jag gillar det stora i det lilla.

  SvaraRadera
 7. SV: Roligt att få veta varifrån orden man använder kommer ifrån egentligen. Vad det betydde visste jag ju men annars händer det ibland att man använder ord som man tror man vet, men som i efterhand visar sig ha en helt annan betydelse, det är ju inte så roligt, framförallt inte på en sådan här sida. Fortsätt gärna att upplysa mig, det gillar jag.

  SvaraRadera
 8. Den här biten gillade jag: Den bästa jag hört är att tid är naturens sätt att se till att allt inte händer på en gång.
  Tur är väl det vilket kaos det skulle bli annars.

  SvaraRadera
 9. Underbart! Med får ord har du fångat allt som "finns" i tiden, från det lilla vardagliga ut i universum!

  SvaraRadera