Sidor

GILLAR DU DET DU LÄSER HÄR?

GILLAR DU DET DU LÄSER HÄR?
Köp boken! Klicka på bilden!

torsdag 3 september 2009

Utmaning 246 - Garderobsrensning

Mamma har garderobsrensning. Då blir det fler utklädningskläder för oss. Men det mesta hamnar förstås uppe på vinden. Med trånad ser jag på sidenklänningen hon hade på Gerts och Annikas bröllop och alla de vackra sjalarna. "Mamma?" ber jag. Hon ler och sorterar ut den finaste sjalen, med blommor och krumelurer i blått och rosa. "Den kan du få. Det är bara polyester."

Bara polyester. Polyper bakom näsan har jag haft. Dem tog de bort. Polyester. Jag känner på sjalen. Den är glatt och fin mot fingrarna. Så sveper jag den om huvudet som en turban, hämtar lucianattlinnet. "Vem är jag nu?" frågar jag mamma. "Jag tror att du är en shejk från Mellanöstern."
Jag känner hur jag svävar. En shejk är nog ungefär som en gudinna. Från Grekland. Det har vi en bok om.

"Nu går jag upp på vinden med det här och ser om jag kan hitta något annat åt er", säger mamma. Men hon kommer ner bara med saker åt sig själv. "Hundtandsmönster är modernt igen. Den här har jag fått av mormor. Titta på snittet!" Hon svänger runt, förtjust, fast hon är finare i blommigt. "Hittade du ingenting åt oss?" frågar jag besviket. "Bara brudklänningen, min skatt. Den ska du få i sinom tid." Jag är nu en ganska ledsen shejkgudinna. Jag vet att mamma hade kort klänning när hon gifte sig med pappa. När jag gifter mig ska jag ha lång klänning med släp. Allt det där är redan bestämt. Tänk, om mamma blir ledsen om jag inte vill ha hennes brudklänning? "Bara om den är i polyester", säger jag. "Varför det, gumman?" "Jag klär bäst i polyester." Vickar på mitt lilla huvud som turbanen håller på att ramla från.

(Utmaning: skriv om att rensa ur garderoben)

10 kommentarer:

 1. Mysigt! Kändes äkta med barnets känslor och tankar. Och att det vackra finns i betraktarens öga.

  SvaraRadera
 2. Vilken ljuvlig text. Kan se shejkgudinnan framför mej, och trånaden efter polyester är obetalbar särskilt i kombinationen med polyperna. Ett fint utsnitt.

  SvaraRadera
 3. Gillar att få vara med i upptäckarivern och följa bådas perspektiv.

  SvaraRadera
 4. Gullig text som visar ur två perspektiv
  Jag ser flickans bedjande ögon

  SvaraRadera
 5. Härligt gullig berättelse som jag läste med ett leende på läpparna.

  SvaraRadera
 6. Verkligen söt. Jag fick ett stort leende på läpparna. /Betty

  SvaraRadera
 7. Min farmor var en sådan kvinna med kläder åt oss barn att klä ut oss i. Känner igen det på pricken. Lysande.

  SvaraRadera
 8. vilken härlig känsla jag fick då jag läste, ser nästan rummet där det händer, i mina tankar är det rosiga tapeter och luftiga vita sommar gardiner i rummet. där är jag den lilla flickan, som ivrigt väntar på fynden

  SvaraRadera
 9. SUper gullig text ur ett barns perspektiv.väldigt väl funnet och berättat.strålande.

  SvaraRadera