Sidor

GILLAR DU DET DU LÄSER HÄR?

GILLAR DU DET DU LÄSER HÄR?
Köp boken! Klicka på bilden!

onsdag 22 juli 2009

Utmaning 202 - Storsyndaren

Spiken i kistan. Nu har han ägnat sig åt alla dödssynderna, ändå är han bara sju år. Det var vällusten han hade haft kvar. Vällust. Väl-lust. Det hörs att det är något bra. Ändå är det en synd. En dödssynd. Han har försökt fråga mamma vad synd är men hon är svävande.
- Synd är att missa målet, säger hon. Du vet, som när du kastar pil och inte träffar. Då säger du "vad synd". Eller hur?
Mamma är präst i Svenska kyrkan. Hon slingrar sig alltid. Modigt kastar han ur sig begreppet "dödssynd". Han har tänkt intensivt på det ända sedan han läste om det i en av mammas gamla böcker uppe på vinden. Nu fnyser hon:
- Papistiskt påfund!
Han bestämmer sig för att fråga om vad "papistisk" är en annan dag. "Påfund" tror han att han förstår. Hon märker att han blir tyst.
- Allitteration attraherar, säger hon i ett tonläge som om hon förklarade något.

Samtalet börjar spåra ur. Han går och sätter sig under hängbjörken. Det var här det skedde. Det var i torsdags klockan 13.22. Han hade diskret kollat tiden på mobilen vid tidpunkten för orgien. Orgien, när Josefin, som redan fyllt åtta, lyfte på volangkjolen en lång stund och han fick se hennes murra! Den såg ut som ett dinosauriehuvud. Från sidan. En camarasaurus. Och björken hängde ner ända till marken och den cirkelrunda ridån formade ett rum som bara var för Josefin och honom. Så hade de tänkt sig det, innan de märkt luktspåren av hundratals kissare.

Josefin har lekt i sin trädgård flera gånger sedan dess men aldrig kastat en blick åt hans håll, Det är nog bara början på syndastraffet, tänker han dovt. Han önskar att han kunde prata med mamma om sånt här. Inte om Josefins murra, det är privat, men om synd. Om högmod och vrede, avund och girighet, frosseri och lättja. Om vällust. Det som han jobbat med hela sommaren. Han får för sig att alla religioner säger att om man är människa, är man syndig. Vem blir inte arg? Vem är inte litet lat ibland? Det vill han fråga någon om. Men mamma är rädd för att han ska "påverkas menligt" om hon säger vad hon tror. I själva verket tror han att under alla sina teorier, tror hon ingenting alls. Hon kanske tror att hon tror.

Skit samma. Nu har han avverkat alla dödssynder och han är bara sju. Vällusten kommer han att komma tillbaka till, vreden säkert också, frosseriet till jul och avunden kommer väl att dyka upp. Girighet - jo. Lättjan har han konstant. Högmodigt kan han konstatera att han är en storsyndare. Vad nu?

(Utmaning: skriv om lust)

3 kommentarer:

 1. Jag älskade din berättelse om pojken, och såg faktiskt hela scenariot framför mig.Tänk att barn redan som små tänker så mycket.
  tack för din fina text

  SvaraRadera
 2. Ja, det är konstigt att man inte tar barn på mer allvar med alla deras tankar. Dinosauriehuvud, barn har sina egna referenser, det är tydligt.

  SvaraRadera
 3. Tack för din kommentar, nu är det åtgärdat. Hon var ju inte den första.

  SvaraRadera