Sidor

GILLAR DU DET DU LÄSER HÄR?

GILLAR DU DET DU LÄSER HÄR?
Köp boken! Klicka på bilden!

onsdag 14 mars 2012

Och vad menar du med det?

”Bry dig inte,” sa mamma snäsigt. Hon tyckte att jag var ”om mig och kring mig” och menade därmed alls inte ”snål”, som Thore Skogman. ”Om sig och kring sig” är ett uttryck som används i så många olika betydelser, förutom det kanske ursprungliga ”snål”, att det är ovist att använda det utanför den egna familjen. Hos oss tolkade jag det som ”beskäftig”. En person som var om sig och kring sig var en som lade sig i det hon inte hade någonting att göra med.

De flesta som använder uttrycket ”bry sig” menar att vara empatisk. Inte mamma. Hon avsåg snarare att den som brydde sig var nyfiken och just lade sig i det han/hon/den/det inte begrep.

Tänk om alla små vardagliga uttryck är lika mångtydiga? Tänk om vi sitter på pubarna och sushiställena och pratar förbi varandra? Om vårt språk bara är förståeligt på det egna hemmanet? Eller, hemska tanke, om vi på sin höjd kan förstå oss själva, om ens det?

Det var en gång ett språk som var på utdöende. Bara två gamla gubbar fanns kvar som pratade språket. De sista trettio åren talade de inte med varandra, för de hade blivit osams. Tuvan som stjälpte lasset kanske var en sådan där betydelseglidning i ett uttryck, som gjorde att de i praktiken talade två olika språk.

(Utmaning: skriv om att bry sig)

3 kommentarer:

  1. Intressant och tänkvärt.

    SvaraRadera
  2. Skrämmande perspektiv och ändå inte. Fattar knappt vad barnen pratar om ibland.

    SvaraRadera
  3. intressant och visst är det så att språket förändras lite skrämmande text så i verkligheten.

    SvaraRadera