Sidor

GILLAR DU DET DU LÄSER HÄR?

GILLAR DU DET DU LÄSER HÄR?
Köp boken! Klicka på bilden!

måndag 12 mars 2012

Mannen som kunde tala om människor

Tänk er en man som kan tala med hästar. Man brukar ta för givet att sådana inte gärna talar med sina artfränder. Men Ian McAllister, smal, senig, i rutig skjorta och wranglerjeans som alla andra, är annorlunda. Medsamma jag frågar honom om hästar, börjar han bubbla:
– När vi går ut för att tämja hästar måste vi veta att vi är flockdjur, liksom de, och att trygghet är vad de söker, liksom vi. Med allt det lugn som vår egen djurlighet kan frambringa, vänjer vi dem vid att vara nära. Sen är vi nära en lång stund. Varje känsla av stress är fatal. Det hjärta som ska slå i oss är ett hästhjärta. Och vi hukar oss ner på marken. Knäpper kanske litet med fingrarna. Sitter halvt bortvända med utsträckt hand. Låter hästen ta första steget. Medsamma vi har fått kroppskontakt med djuret, ska vi vänja det vid att bli smekt och klappat över hela kroppen. Det är grunderna i hästtämjning.
– Men det måste ju ta åratal att nå några resultat!
– En häst är inte annorlunda än en människa. Den lär hela livet men bäst när den är ung.
– Kan vem som helst...
– Vem som helst kan lära sig att läsa hästens kroppsspråk och imitera det. Men för att tämja en häst krävs timing, känsla och konsekvens. På det sättet är hästen som vilket djur som helst.
– Du säger hela tiden att människor är som hästar och vice versa. Nu säger du plötsligt att hästen är som vilket djur som helst. Är vi människor också djur?
– Svaret på den frågan vet du själv. Vi är Homo Necarans – det enda djuret som i stor skala dödar sina egna. Det enda djuret som undergräver möjligheten för sin egen existens på planeten. Vi är ett underligt djur. Jag själv är urtypen för det djuret. Jag har som levebröd att tygla och kontrollera en annan art. Ur den driften föddes vår storhet och vår undergång.
– Skulle du kunna sluta?
Han tittar upp på mig med huvudet på sned.
– Nej.

(Utmaning: skriv om att tämja)

8 kommentarer:

 1. tänker att det hade varit spännande att sitta och hör dina klokheter. FÖr du verkar så proppfull av ljust sånt. Mina tankar blir längre på ett konstigt sätt när jag läser här.

  SvaraRadera
 2. Håller med Malix, det hände en massa i mitt huvud. Mkt tänkvärt.

  SvaraRadera
 3. Kan inte uttrycka det bättre än malix.

  SvaraRadera
 4. :) precis tack för dagens tankar

  SvaraRadera
 5. ....hade vi funnits alls om vi inte var sådana...? Tänkvärd text.

  SvaraRadera
 6. Ja nog är vi underliga djur, jag upphör aldrig att förvånas. Är det en drift hos människan att kontrollera och använda andra i sin egen tjänst? Livsfilosofisk text.

  SvaraRadera