Sidor

GILLAR DU DET DU LÄSER HÄR?

GILLAR DU DET DU LÄSER HÄR?
Köp boken! Klicka på bilden!

torsdag 1 oktober 2009

Utmaning 274 - Efteråt, en början

De första månaderna efteråt var jag två: en som gick omkring på avdelningen och bedyrade att jag aldrig skulle försöka igen, en annan som lånade knopböcker på biblioteket, mitt framför ögonen på personalen. Hängning hade jag bestämt mig för. Det var inte estetiskt men effektivt.

Den första, hon som bedyrade, hon som också var jag, hade förstått att man inte får, att det är fegt. Vad hon inte riktigt kunde ta till sig, var att människorna omkring henne skulle sakna henne. Men hon lovade dem. Ändå: fingrarna som formade knopen av det gröna pappersbandet jag fått i stället för skärp. Vi var två i mig som stred. Hon som ville bort så starkt och hon som var bunden av löften.

Utsläppt från sjukhuset: darriga steg. Inga trygga vita väggar. Ingen att spela schack med dagarna i ända. Samma ändlösa tristess men inget sammanhang. Viljan att lämna in satt kvar i hjärta och huvud men inte i kroppen, mina händer gjorde inte längre saker på eget bevåg. Jag hade valt den plikttrogna, hon med löftena, hon som levde för andras skull. Det var obehagligt att ha lämnat sitt liv som pant.

Det skulle komma att ta två år innan jag ärligt kunde säga att nu lever jag inte för andras skull längre, nu lever jag för min egen. Vägen dit gick genom fotoalbumet, ett enkelt, litet album med plastfickor, där jag satte in bilder på alla jag lovat. Alla jag levde för. När dödskraften steg, tog jag fram det. Inga ord, inga barriärer, bara älskade ansikten. Och: jag har lovat. Jag har lovat.

(Utmaning: skriv om att läka)

7 kommentarer:

 1. min skapare vad vackert, fan va ont det gjorde. Fan jag gråter, så otroligt mycket styrka och vilken sorg det måste vara i att sakna det man inte egentligen vill ha, vilken rädsla att lämna det som man egentligen är rädd för. insikter av utsikter från innanför perspektiv. grymt bra och grymt ont.

  SvaraRadera
 2. Ovanligt tema som du ändå beskriver osentimentalt utan överord.

  SvaraRadera
 3. Som vanligt känns dina texter, känns i magen. Mycket bra. Jag tycker synd om alla de människor som inte följer Skrivpuffen och missar alla fina textupplevelser som jag får på det här forumet.

  SvaraRadera
 4. Mycket bra. Jag dras med och in, men inte ner.

  SvaraRadera
 5. Fantastiskt bra men hemskt!

  SvaraRadera
 6. Jag får rysningar!
  Tyckte mycket om "Det var inte estetiskt men effektivt."

  Kram
  Marica

  SvaraRadera