Sidor

GILLAR DU DET DU LÄSER HÄR?

GILLAR DU DET DU LÄSER HÄR?
Köp boken! Klicka på bilden!

måndag 12 oktober 2009

Utmaning 285 - Kvarnstugan

Vim och kärlek. Jag stryker ömt med svampen över den feta smutsranden i badkaret. Sorella har varit här på en av sina blixtvisiter mellan rockfestivaler och biodynamiska odlingsprojekt. Badat, sovit, pratat, spelat tärning. Just när jag ska flytta tillbaka kandelabern från toalettstolen till sin plats på badkarskanten, ringer det på Skype. Dushan är exalterad: kvarnstugan i gläntan ska säljas, vill jag lägga ett bud? Han är villig att sköta allt åt mig mot att jag kommer minst vartannat år... "Men kvarnstugan ligger långt från er, malli", invänder jag. "Jag har ofta körningar förbi där och jag vet att du trivs in the foothills. Du blir granne med Michael och Sonali!"

Vill jag ha ett yttepyttigt hus utan el i Sri Lanka? Hjärtat hamrar fort när jag ger resten av badrummet en lätt ansiktslyftning. Något gör mig röd om kinderna. Det är väl ansträngningen att rengöra toalettstolen.

Kaffestund. Jag behöver inte kolla mina besparingar, jag vet precis vad jag har. Det räcker till ett pyttehus utan el. Men jag skulle ju inte till Sri Lanka mer och laptopen behöver ström.

Mailar Michael. "Jag är så less på kriget. Och krigets efterverkningar verkar inte bättre." Raderar mailet. Kaffet är kallt. Jag är kall. Värmer koppen i micron. Det smakar aldrig bra.

Klockan är inte tio där än. Och Michael är uppkopplad. Jag vet vad han kommer att säga. Trevar efter koppen. Kall igen.

Jag tänkte inte ringa men jag ringer. Det är Sandesh som svarar: "Pappa är borta, vill du prata med mamma?" Sonali kvillrar. "Det är klart du ska, kvarnstugan är i toppskick, den kalkades i fjol. Får vi använda den som gästhus när du inte är där?" Men kriget, säger jag. "Du är väl van vid kriget. Kom hit och skriv om det, för sjutton!" Det var just det. Laptopen. "Du kan komma upp till bungalowen och skriva. Hörnrummet kan bli ditt arbetsrum. Det lovar jag. Nu kommer Mich... Mich-ael! Kom fort! Maria ska köpa kvarnstugan!"

Jag visste vad de skulle säga. Något blir mjukt i mig vid tanken på att ha en boplats i Sri Lanka. Jag som inte skulle äga fast egendom. Det är långt över läggdags för Dushan malli men han är fortfarande uppkopplad. Mina händer darrar. Jag fattar ändå tag om kaffekoppen bredvid datorn. Den är kall.

(Utmaning: skriv om att slå till)

3 kommentarer:

 1. du fångar tvekandet som ändå blandar sig med viljan att slå till jättefint i texten.

  SvaraRadera
 2. ja detta var härligt. man ser det framför sig.

  SvaraRadera
 3. å vad härligt äntligen har jag ro att läsa dina texter igen. orkar inte skriva själv men dina texter kan jag vila mig i underbar vila./Malix
  ska se när jag får tillbaka kraften

  SvaraRadera