Sidor

GILLAR DU DET DU LÄSER HÄR?

GILLAR DU DET DU LÄSER HÄR?
Köp boken! Klicka på bilden!

fredag 9 oktober 2009

Utmaning 282 - Oljetrycket

En man kom till dörren och sålde den. Den var ett vackert oljetryck, en björk och en sjö i fin guldram. Hon gick på folkskollärarseminariet i Umeå och var utfattig men den här tavlan skulle hon ha. Den var också ett slags investering.

Klasskamraterna flockades hemma hos henne på kvällarna. Hon var en av de få som hade egen lägenhet. Torgny kom inte ofta. Han var yngst av dem alla, gick i svart och var svår och intellektuell. Men en kväll var han där, låg slängd på sängen och pratade inte så mycket. Plötsligt nickade han mot tavlan och sa: "Den där, har du den för att dölja en fettfläck eller liknande?" Släpigt, försmädligt.

Tavlan var aldrig lika värdefull för henne efter det. Långt senare, när hon skaffat sommarstuga, hamnade den där. Hennes dotter betraktade den likgiltigt under det att hon växte upp, ända tills hon fick höra historien om den unge seminaristen på sängen. Sen dess har hon tänkt sig att hon en dag ska ta hem tavlan och låta göra en plakett: "Om denna tavla har Torgny Lindgren sagt: "Har du den för att dölja en fettfläck?"

Dottern är förstås jag, kvinnan som skaffade tavlan min mamma och Torgny Lindgren är Torgny Lindgren. Och plaketten skulle förmodligen bli dyrare än tavlan.

(Utmaning: skriv om ett konstverk)

8 kommentarer:

 1. Vilken liten otäcking och vilken föraktfull attidyd! Jag blir riktigt arg på Torgny Lindgren.

  SvaraRadera
 2. vilken liten ynklig människa tycker nästan synd om honom

  SvaraRadera
 3. Skönheten ligger i betraktarens öga och den däe stackars killen hade kanske bara en dålig dag.

  SvaraRadera
 4. Det verkar vara nödvändigt att vara lite djävlig i största allmänhet för att komma någonvart här i världen. Man kommer långt med lite vänlighet, ha. Det som stör mest är att vi alla är så rädda för våra egna åsikter om saker och ting och tror på dem som utger sig för att vara kunniga. Men en bra story är det ju onekligen eftersom den fick igång mig så.

  SvaraRadera
 5. cool historia., spec om det var från verkligneheten. bra berättat!

  SvaraRadera