Sedan
Felix gick köttskola på ABF har jag honom oftare i köket, näpet
trixande och fixande med sin digitala ugnstermometer och tabeller för
innertemperatur. Matlagning har väl alltid varit en experimentell
sysselsättning även för mig. Jag brukar leka ”Här har du ditt
kylskåp” med mig själv varje dag. Men nu är det experimentellt
på ett annat sätt. Mer vetenskapligt. Och Felix har en matlogg där
han för in sina erfarenheter.
– De
säger att fransyska ska ha en innertemperatur på sjuttio grader men
jag vill gärna stanna vid femtiosju, säger han över axeln till
mig.
Det
ligger både litet klagan och stolthet i hans röst. Han börjar
kunna uttala sig ur erfarenhet. Som tur är laborerar han gärna med
just fransyska och högrev. Dyrare, mörare bitar är inte samma
utmaning, tycker han. Och lätt och ledigt diskar han efter sig, allt
eftersom. Sätter en stolthet även i det.
– Du
börjar bli som mormor, säger jag.
Han
ser förvånad ut.
– Din
eller min?
– Min.
Din mormorsmor.
Mormor
var kalaskokerska i vår hemstad och det slår mig att hon också
hade en logg. I receptboken förde hon in rön och reflektioner. Jag
öppnar vindsluckan för att gå upp och hämta den.
– Akta
jäsningsprocessen, skriker Felix med en vass kant i rösten.
Han
har kuvertbröd på lut. De ska in i ugnen nu, efter steken. Jag
stänger lugnt köksdörren. Även jag har litet erfarenhet.
När
jag kommer ner igen står bröden i ugnen.
– Du
kan slå av och låta dem stå på eftervärmen, förklarar jag
klimatsmart. Här ska du få se.
Jag
lägger häftet i oktavformat i hans händer och han öppnar genast,
ivrigt. Min mormors rundade, drivna piktur rinner ut över sidorna.
Ja, rinner bokstavligen mot slutet, när hon är så gott som blind.
Det var då hennes inlagda sill blev som allra bäst, kryddig, stark
och fast. Och plötsligt minns jag:
– Hon
behövde ingen termometer, hon, säger jag till Felix och berättar
vad jag just sett framför mig ur minnet: hur mormor känner av
temperaturen i vedspisens ugn genom att vifta med handen i den.
– Och
den var alltid rätt! Alltid hade hon eldat så att ugnen hade
perfekt temperatur!
För
ett ögonblick blir jag rädd att jag har trampat Felix på tårna
men han säger soligt.
– Gu
vad stolt jag är! Får jag ärva boken efter dig?
– Du
får den nu, käre son. Om Lydia mot förmodan blir intresserad får
vi kopiera den till henne.
(Utmaning:
skriv om värme)
Mångbottnat kärleksfullt. Det är ju du.
SvaraRaderaIntressant och levande. Fint och med en väl förmedlad magkänsla.
SvaraRaderaVilken härlig text, matlagning är verkligen en konst lika så skrivande :)
SvaraRaderaImponerande.
SvaraRaderaEn kärleksfull gåva, inte utan stolthet.
SvaraRaderaJättefin text; gammal klokskap möter ny vetenskap. Perfekt! "Min mormors rundade, drivna piktur rinner ut över sidorna"
SvaraRaderaAng. kommentar hos mig: Leka musikal? Varför inte! Det blir en ny utmaning nästa år;-))
RaderaFint som attan. Gillar dig när du är på det här humöret. Gillar dig jämt i och för sig. Men du vet - a sucker for happy endings.
SvaraRaderaFint, jag undrade länge vem Felix var, tänkte det skulle komma något klurigt, men det var bara varmt o fint o enkelt.
SvaraRadera