När
han hade vandrat tre dagsetapper kom han äntligen fram till
munkklostret i dalen. Klostret var mycket enklare än han hade
föreställt sig, bara ett litet hus, men det hade faktiskt en stupa
på bakgården. Framför huset stod en munk i brandgul klädnad och
stänkte något på ett fruktträd. När de hade hälsat förklarade
munken, som var klostrets abbot, att han försökte läka trädet
från en sjukdom genom att ge det matrester uppslammade i vatten.
– Det
brukar fungera, sa han soligt.
Sen
övergick han till att förhöra sin gäst om resan.
– Vi
munkar äter inte mer idag eftersom klockan redan är fyra men om du
vill värmer vi gärna något åt dig.
Abboten
var överallt. Det var också han som serverade måltiden, linsgryta
och morotscurry med ris. Gästen tog en munfull av linserna och
befann sig med ens i den himmel han inte trodde på. Linsgryta var
vardagsmat för honom men denna gryta var... sublim. Nästa gång
abboten kom flaxande genom matsalen haffade gästen honom och frågade
om han möjligen skulle kunna få receptet från köket.
– Det
är enkelt, jag gjorde den själv, sa munken belåtet. Man kokar
linserna med vatten och salt tills de är mjuka, sen har man på
curry.
Och
borta var han. Gästen log inåtvänt åt sina bestyr i köket. Fräsa
senapsfrön tills de hoppar i pannan, sen på med lök och vitlök
och ingefära, steka tills löken är glansig, hälla på linser och
steka dem tills de är klarorange som abbotens klädnad, salta, spä
med vatten litet i taget, försiktigt, försiktigt, sen de hemliga
ingredienserna och så på med curry. Han tog ännu en tugga. Det var
en njutning och en läxa, en lektion att bära med sig om det enkla.
”Man kokar linserna med vatten och salt tills de är mjuka, sen har
man på curry”.
(Utmaning:
skriv om något utsökt)
Utsökt.
SvaraRaderaJag misstänker att han var hungrig;)
SvaraRaderaMan behöver inte alltid krångla till allting :)
SvaraRaderaBlev hungrig.
SvaraRaderaDet är det enkla som är det svåra tänker jag. Utomordentligt skrivet förstås.
SvaraRadera