Sidor

GILLAR DU DET DU LÄSER HÄR?

GILLAR DU DET DU LÄSER HÄR?
Köp boken! Klicka på bilden!

lördag 18 december 2010

Experten

De kan inte. De bara kan inte, de på film. Scenograferna. Tonårsrum? Nej. Knarkarkvartar? Nej. De klarar inte att framställa stökighet så att det ser trovärdigt ut. Oreda växer fram organiskt. Således måste gestaltad oordning i ganska stor mån också göra det. Man måste vänta på att äppelskruttarna skrumpnar och på att bananflugorna hittar fram. Ett riktigt skitigt badrum får man inte fram i en hast. Beläggningen i toaletten, ränderna i badkaret, spåren efter tusen tandborstningar i handfatet. Dammlager måste väntas in, annars ser de artificiella ut.

De kanske tror att de har metoder men de förslår inte. En riktigt stökig människa genomskådar dem. Således har jag skrivit till ett stort antal producenter och erbjudit mig att vara expert på oordning. Jag har främst tryckt på min förmåga att stöka till på ett trovärdigt sätt, så att det ser ut som om den rollfigur vars hem eller arbetsplats det gäller har skapat oredan själv. I de flesta breven till producenterna skriver jag rakt ut att en erfaren människa inte tror på den oreda som finns i filmens värld. Den är för estetisk eller för överdriven. ”Jag kan skapa allt från litet oreda till kaos,” skriver jag. Jag är ju van. Så länge jag har levat har jag levt i den oordning jag skapat med mitt imaginära trollspö. När Beata och jag reste i Indien påstod hon att det räckte att jag öppnade ryggsäcken, så blev hela rummet stökigt. Jag tror henne. Det är något magiskt med mig. Och detta magiska har jag erbjudit filmindustrin. Trettiosju brev har jag för mig att jag skrev. Jag har inte fått svar på ett enda. Jag har tittat i högarna här hemma men jag hittar dem inte.

(Utmaning: skriv om oordning)

11 kommentarer:

 1. Kul:) ligger en viss sanning i texten dessutom...

  SvaraRadera
 2. :), måste finnas en efterfrågan på sådana egenskaper. Gillar detaljrikedomen, bananflugorna, avlagringarna i handfat och badkar!
  Du har ett enormt flyt i dina texter, jag läser dem utan att staka och repetera! Bravisimo

  SvaraRadera
 3. Roligt, jag gillar det här. Så fyndigt skrivet!

  SvaraRadera
 4. Vilken underbar text!Komiskt och lättläst.

  SvaraRadera
 5. Välformulerad oordning. Och rolig.

  SvaraRadera
 6. haha underbar egenskap. Måste ju vara uppskattad....

  SvaraRadera
 7. Gillar som man säger på facebook.

  SvaraRadera
 8. HJÄLP! Har flera dagar nu satt mig ner för att skriva men det går inte. Allt fastnar och ingenting känns tillräckligt bra. Jag kollar mig blind i "skriv om och om igen" men ingenting faller mig i smaken. Jag vill inte skriva om fjortonåringar eller elfanter, nej jag blir inte alls inspirerad. Det är för mycket att kräva att man ska hosta upp en sam hällsskildring eller en realations novell men jag vill så gärna verka smart!
  Åh hur gör man när man bara hatar sitt språk.

  SvaraRadera
 9. Skicka fler brev, för inte är det då någon oordning i ditt språkbruk!

  SvaraRadera
 10. Jag skall säga till producenterna när jag gör min film. Det behövs sådana som dig inom filmindustrin.

  SvaraRadera