Sidor

GILLAR DU DET DU LÄSER HÄR?

GILLAR DU DET DU LÄSER HÄR?
Köp boken! Klicka på bilden!

torsdag 7 januari 2010

Hennes girlang

Hon bär orsak och verkan bakom sig som en glittergrön girlang, som vi alla. Den kallas ibland karma. När något går på tok, lägger hon upp girlangen på axeln, säger kokett: ”Det är karmiskt”. Då tror hon att det orsakats av något som hände för länge, länge sedan, kanske i ett annat liv som var hennes men ändå inte. Vad är det som återföds när de fem skandha upplösts; när vi lämnar våra liv? Själva girlangen. Karma. Medvetandet? Återföds? Ja, och ändå inte. Vem talar om ett ”åter”? Girlangen hänger där, evighetslång, oändlig; hennes att bära för en tid på det sätt hon själv väljer. Att säga att allt beror på orsak och verkan är att säga att tillvaron är sprängfull av val. ”Ska jag ställa glaset där?” ”Ska jag diska med så yviga gester?” Genom sina val väver hon fortsättningen på sin girlang – utsträcker ännu något oändligheten. Hon är betydelsefull i det att allt hon gör har betydelse. I det att hennes liv ur ett oändlighetsperspektiv är som en blinkning bara är hon riktigt, riktigt liten. ”Du är liten och betydelsefull”, säger karmalagen henne. ”Ta vård om ditt liv med omsorg”.

(Utmaning: skriv om att orsaka)

7 kommentarer:

 1. En fantastisk bild av hur det vi gör faktiskt påverkar allt runt omkring oss. Jag kan nästan se min egen glittergröna girlang, fast min är nog mer blå än grön.

  SvaraRadera
 2. Sv: men din text blev ju så oändligt mycket vackrare och mer talande. :)

  SvaraRadera
 3. En mycket intressant och tänkvärd text.

  SvaraRadera
 4. Du skriver igen! Va' glad jag blir.
  Puss från en anonym fjässingspäntare!

  SvaraRadera
 5. Så vackert du beskriver det.

  SvaraRadera
 6. En vacker metafor, girlangen, existensialistisk (vilket långt ord det blev)text.

  Betr din kommentar till mig: nej, du kan ha rätt, det var nog min lilla egna tanke att det var fyllans fel. Han hade inte sagt det till de andra iaf. Måste hålla huvudet högt, trots nakenheten.

  SvaraRadera
 7. "En glittergrön girlang" "att bära för en tid på det sätt hon själv väljer" ..det vackrast formulerade filosofiska statement jag hittils hört, och i sanning ovedersäglig(t). mmm...

  SvaraRadera