Sidor

GILLAR DU DET DU LÄSER HÄR?

GILLAR DU DET DU LÄSER HÄR?
Köp boken! Klicka på bilden!

söndag 24 januari 2010

Hågkomster ur ett långt liv

Jag vill med jamb berätta vad jag vet – och redan har jag tappat mina fötter!

Nej – diktare blev jag aldrig men jag är minnesgod. Jag är en av de få som minns de mäktiga ormbunks- och tallskogarna under jura. Så milt det var! Och fuktigt som ett drivhus. Vi var inte människor då men vi minns, om vi vill. Det är ändå bara 200 miljoner år sedan. Mindre. Kontinentaldriften!Jätteödlor som i förskräckelse jumpade planlöst hit och dit över de plötsliga revorna i enhetskontinenten. Inga konferenser om klimatet då, det bara hände. Och jag stod med jämnmod och såg på. Den makalösa jorden! Som gjord för att brukas. Men människan, som sagt, var inte påtänkt.

Vart vill jag komma med det här? Ingenstans. Jag är en gammal gubbe som minns och sådana brukar trötta omgivningen med dravel. Jag borde sätta mig och öva i stället. Jamber, trokéer, daktyler... Jag vill ju lära mig och har aldrig lärt, under alla dessa år. Jag minns dem också, de gamla grekiska diktarna med sina skrivplattor. Då var jag människa! Och hur jag ville vara jämbördig med dem!

Det var tålamodet som det föll på, tror jag. Sannolikt också begåvningen. Bara för att man har lust till orden, är man inte utvald att behärska dem. Se bara på denna rappakalja. Ingen disposition, ingen vilja. Jura, jamb, jämnmod, jämbördig, jord... Huller om buller. Vad jag vill säga är kanske det, som alla vet: att som art är vi bara ett andetag i den här planetens liv. Som om ni inte lärde er det i grundskolan. Nu ska jag gå på seniorboendets skrivarkurs och se om jag kan få ordning på mina versfötter.

(Utmaning: skriv fem favoritord på J och en berättelse där minst två av dem är med)

9 kommentarer:

 1. Du strålande ord-ekvilibrist... gillade flätandet av jura och klimat och dikt..en härlig ide om att vi minns.djupt där inne minns vi...Suck!

  SvaraRadera
 2. Roligt att lära sig lite nya ord, och mysig gammal man!

  SvaraRadera
 3. Intressant ordlek som känns som meningsfull men ändå undflyende med flytande stil. Kommentaren blev visst också luddig i kanterna ;-)

  SvaraRadera
 4. Kul! Bra röst och bra rytm. Lite många ensamma ord. Du kunde ha vävt ihop dom med de andra.

  Visst, var tvungen att sticka hem från landet. Du har så rätt, planerade mer men högg av mitt i.

  Ha det!

  SvaraRadera
 5. Du skriver suveränt -roligt påhittigt underbart

  SvaraRadera
 6. Påminner mig om min favorittext "Spänta fjässing"! Skrattar varje gång jag tänker på den! :-)

  SvaraRadera
 7. Som alltid ger du mig några nya ord att smaka på och en härlig ordlek att läsa.

  SvaraRadera
 8. Ho ho ho... :-) Kontinentaldrift!, minsann. Gillar skarpt ditt sätt att helt enkelt bara älga på genom denna rätt knöggliga övning.
  På tal om dinosaurier med versfötter, fanns det inte nån flygande sort som hette pterodaktyl?

  SvaraRadera