Sidor

GILLAR DU DET DU LÄSER HÄR?

GILLAR DU DET DU LÄSER HÄR?
Köp boken! Klicka på bilden!

fredag 21 februari 2014

Obsolet

Hon är en uddamänniska, får inte finnas, i alla fall inte utanför rudimenten av välfärdssamhället. Till Ryssland får hon inte åka som den hon är och inte till stora delar av Afrika heller. Hon har bokstäver i både det ena och det andra avseendet. Du fattar vad jag menar: hon är stökig också, har svårt att koncentrera sig. Hennes underbara skisser blir aldrig färdiga. Hon slutar mitt i. Myror i brallan. Underbara ord på papper smälter aldrig till en helhet. Förresten vill hon inte åka till Ryssland. Hon blir podagersjuk av fet mat och vodka. Nej, hon stannar här. Här får hon KBT (fler bokstäver) och kan gifta sig med vem hon vill. Här möter hon andra uddamänniskor. De kanske tigger eller är knarkare eller gör konst. En som hon mött är teaterdirektör. En annan buktalare. ”Vad är du själv?”

Hon funderar. Det rätta svaret är inte att hon jobbar halvtid på Ica, vilket hon gör. Eller att hon har sjukersättning på halvtid, vilket hon har. ”Jag är en uddamänniska”, säger hon prövande. Folk förstår. Men buktalarens docka, som alltid tjafsar med buktalaren, säger näbbigt: ”Ni finns inte längre.” ”Men jag kom ju på det nu!” säger hon förvånat. ”Ni har tagits bort av Svenska Akademin”, försöker dockan provocera. Hon blir vålnadsblek av sorg. Det ser buktalaren. Han säger raskt: ”Du är fortfarande en udda människa. Det kan ingen ta ifrån dig. Det är en ny tid nu! Särskriv, för sjutton!”

Och hon går hem och plockar fram sin bredaste pensel, nummer tolv, och målar en ranunkelgul soluppgång med alla varelser hon alltid klottrat i silhuett framför den, är så fokuserad att hon inte hinner stiga upp från stolen. ”Udda människa” skriver hon med Nightmare Before Christmas-bokstäver mitt i solens pulserande hjärta. När akvarellen torkat sätter hon upp den med häftmassa på ytterdörren.

(Utmaning: ””Svenska akademin gallrar i ordlistan. Välj ett eller flera av de bortgallrade och skriv en text där de finns med.”)

PS. Ord kommer, ord går. Med vemod läste jag om de borttagna orden. Med ord kan hela begrepp försvinna. ”Don't pity the past for what it didn't know but pity yourself for what it did.” (John Fowles, the Magus). När jag insåg att listan tog upp ord som tagits bort i SAOL13 blev jag litet gladare. SAOL13 har trots allt funnits i åtta år och jag kan inte säga att jag saknat ord.

8 kommentarer:

 1. Åh så bra att jag blir matt!!!!! Underbar i innehåll, flyt och ord!!!!!!

  SvaraRadera
 2. Jag har ju som speciallärare jobbat mycket med dessa spännande människor - den delen av jobbet älskade jag <3
  En massa annat i lärarjobbet älskade jag inte ;)

  SvaraRadera
 3. Härlig text, läst med ett brett leende.

  SvaraRadera
 4. "Särskriv, för sjutton!"
  Modernt och bra!

  SvaraRadera
 5. Ja, underbar, samtidigt vemodig. Tack och lov för uddamänniskor!

  SvaraRadera