Sidor

GILLAR DU DET DU LÄSER HÄR?

GILLAR DU DET DU LÄSER HÄR?
Köp boken! Klicka på bilden!

lördag 7 november 2009

Utmaning 311 - Studenten

Som alla de andra i klassen hade Anna Sofia sett fram emot studenten hela vårterminen. Nu kom friheten, resorna, avfärden från hemska Blackhyttan. Alla hade muckkam, bröt av en pinne varje kväll. Sjuttioen pinnar hade Anna Sofias kam. När halva kammen var kvar, avstannade i princip undervisningen. Med läckra lektor Doris i Busnel och taxklack halvlåg de ute på gräset, snackade om livet, drack till och med vin. Avstånden krympte, till lärare och till klasskamrater. En ny andning uppstod. Och kammen var knappt kam längre.

En pinne kvar. Studentklänningen hängde nystruken på garderobsdörren. Det var svårt att sova. Dagen efter studenten skulle hon åka till Fantvik och jobba, sen hägrade Asien. Halv sex gick hon upp, tog en sista lång runda med hunden och bröt av den sista pinnen.

"Sjung om studentens lyckliga..." Skolgården var absolut full av människor. Det enda som fanns att orientera sig efter var skyltarna med stora, söta babyfoton. Hon stirrade resultatlöst efter sin bild. Till slut blev hon upphittad av moster Ulla, som ledde henne till de andra gratulanterna. De stod under en skylt med en bild av Anna Sofia, inte som baby, utan tagen för ett par år sedan, när hon halvsatt i sängen i sitt stökiga rum, håret fett och stripigt. Hon måste ha varit sjuk. "Ha, ha, ha" skrattade hon solidariskt och tänkte att kamraterna kanske inte såg. Var upptagna med sitt.

Fullbehängd med blommor kom hon omsider hem. Där var släktingarna, gamla lärare, kompisar. Från alla mostrarna med familjer ett stort paket. Anna Sofia hade önskat sig pengar till resan. Hon vecklade ut den stora rullen och fann en gigantisk jutevävnad i blandteknik föreställande en uggla. Det var det fulaste hon sett.
"Självaste Moa Ramsby har gjort den", sa moster Berit.
"Vi valde den för att du är klok som en uggla", sa moster Daisy.
"Den ska du alltid ha på väggen för att påminna om oss", sa moster Elsy.
"Den var jättedyr!", viskade mamma.

När Anna Sofia for från stan dagen därpå hade hon rullen med sig och minnena av skylten och de klumpiga kyssar Lasse Granqvist tvingat på henne inför alla på festen. Det enda roliga på studentdagen hade varit när hon och Marika gick och köpte varsin tiopack Prince med stora berg av blommor på magarna som fick dem att gå som gravida. Dräktiga med framtid. Hon lutade sig tillbaka i tågsätet och kände sig för första gången riktigt vuxen.

(Utmaning: skriv om en pinsam gåva)

7 kommentarer:

 1. Jag älskar dina berättelser! "Dräktiga med framtid"!

  SvaraRadera
 2. Förväntningarna inför en stor dag. Examen, en milstolpe i livet. Så bra berättat med den pinsamma gåvan som bara en liten del av dagen.

  SvaraRadera
 3. En gåva given i all välmening, men så vansinnigt fel.
  Bra skrivet!

  SvaraRadera
 4. Bra skrivet, det var flera pinsamma minnen hon fick.

  SvaraRadera
 5. Roliga namn på orterna "Blackhyttan" och "Fantvik" (för de finns väl inte i verkigheten??)!

  SvaraRadera
 6. Så himla dålig på att kyssas var han väl ändå inte, den där Lasse...?

  SvaraRadera
  Svar
  1. "Klumpiga kyssar" står det, och "tvingat på", så så himla bra kan han ju inte ha varit heller...

   Radera