Sidor

GILLAR DU DET DU LÄSER HÄR?

GILLAR DU DET DU LÄSER HÄR?
Köp boken! Klicka på bilden!

måndag 15 oktober 2012

Grodomröstningen

Vi röstar om det”, säger Karolina. Hon är den stora demokraten i vår krets. Allt ska vridas och vändas på, alla ska få säga sitt. Hon kommer att bli en makthavare när hon växer upp. Det är ju så det funkar. De som inledningsvis ser till att alla får tala är de som till slut för talan för alla. Åtminstone i vår form av demokrati. Jag ser för mig hur hon sitter på någon kommunalrådsplats, kanske i Rinkeby. Kung på Söderhavsön.

Men nu har det komplicerat sig. Nu sitter en av oss, Johanna, bara och gråter. Så mycket hulkar hon, att hon inte kan säga varför. Inte högt inför alla. Så Karolina fixar så att hon får ett språkrör. Det blir Malin som får säga vad Johanna snyftande viskar i hennes öra: Hon är rädd för grodor.
Jamen, det spelar ingen roll,” säger Karolina lättat. Litet besviken är hon också för att hon inte fick uppfinna någon alldeles ny parlamentarisk abrovink för just detta läge. ”Du avstår bara från att vara på valbar plats.” Hon är stolt över det där på valbar plats. Ganska säker är hon på att man faktiskt säger så i något sammanhang. Alltså vid valen. Hon häckar framför Rapport och Aktuellt och läser Från Riksdag och Departement på biblioteket. Dess billiga papper är nästan styvt ändå. Hon är nog den enda som läser.

Karolina själv vinner omröstningen. Det var hon ganska säker på att hon skulle göra. Således är det hon som får ta med sig grodan hem. Det är hennes pappa som är hemma, får vi veta senare. Litet bittert är det att han utbrister i lovord över hennes groda och grodor i allmänhet så fort hon öppnar munnen för att berätta om röstningsförfarandet.
Rena djur,” skrockar han. ”Du ska veta att du har en ren brunn om det bor grodor i den”.
Ännu bittrare blir det när mamma kommer hem och slänger grodan ut genom fönstret. Sjätte våningen. Karolina känner sig inte värdig segern i omröstningen om vem som skulle få ta hem Lillsjöns finaste groda. Hon måste göra avbön imorgon, trots att hon försökte få till stånd en omröstning även hemma. Principer och procedurer – men allt gick för fort. Plopp, så var grodan ute. Sannolikt död. Mammas exekutiva makt. Fy sjutton för att vara demokrat i en familj.

(Utmaning: skriv om att rösta)

6 kommentarer: