Sidor

GILLAR DU DET DU LÄSER HÄR?

GILLAR DU DET DU LÄSER HÄR?
Köp boken! Klicka på bilden!

onsdag 9 november 2011

Den undre vägen

”Det är dags att vi, lågmält men dock, presenterar oss för varandra.” Milt tar han initiativet, styr oss ifrån öppna havet, in mot kobbar och grynnor. Jag vill inte och vill. Smackar fast tungan i gommen för att suga på ögonblicket, göra det allbeständigt. Detta är sista gången jag pratar med honom här i namnlösheten. I sorglösa nick-land. ”Är det verkligen nödvändigt?” skriver jag och jag märker att mina händer darrar litet. ”Ja, för jag tycker att vi ska träffas IRL,” kommer det tillbaka.

Efter chattidens små mjuka bokstäver, hamnar vi i en tid av hårda versaler. Förnamn och efternamn, initial efter initial. Och så ”IRL”, förstås. Detta hot med sin svarta skugga. Per Bondesson heter han. Det finns sex Per Bondesson i Stockholm. Inte för att jag kollar, men ändå. Jag skriver också ett namn.

Och så träffas vi, på en restaurang på Östermalm som jag aldrig hört talas om – men jag har inte hört talas om många restauranger, särskilt inte på Östermalm – och jag är jättenervös och går fel i denna hämmande stadsdel, vägrar fråga folk, måste fråga folk och kommer fram fem minuter över sju. Vad tur att jag gick fel. Annars hade jag varit alldeles för tidig. Jag frågar efter Bondessons bord och när jag i hälarna på hovmästaren korsar lokalen, som excellerar i kandelabrar, ser jag hur han reser sig. Där är han. Han har en paisleymönstrad näsduk i bröstfickan och ett litet skägg. Per Bondesson.
– Karin Lindeberg, hälsar jag och handen darrar synligt.

Det blir en lång kväll. Vi är färdiga redan klockan nio. Jag lär mig denna kväll att man inte ska chatta för djupt på dejtingsajter. Man ska prata om aktieinnehav och huruvida man är pedant eller inte, sådana saker, främst om man är pedant, sådant som verkligen kan ha avgörande betydelse för om man vill ha ett förhållande eller inte. Man kan vara hur kompatibla som helst på djupet, men direkt oförenliga på ytan. För Gunnar Ekelöf hade förstås rätt: ”Det som är botten i dig är botten också i andra.” Vem som helst kan bli din själsfrände när ni slipper yta, sken. Det tänkte han inte på, Ekelöf, när han skrev ”Gå den undre och inre vägen.” Men så hade han heller inte chattat.

(Utmaning: skriv om att presentera)

10 kommentarer:

 1. En text med känsla för detaljer som utvecklas från det väl berättade till geniala. Gillar som man säger på facebook.

  SvaraRadera
 2. Jag älskar hur du skriver. Jag läser, förundras över din känsla för ordval och önskar att jag var lika bra själv!

  SvaraRadera
 3. Så bra att det är omöjligt att säga något annat. Jo förresten, jag tycker mycket om du skriver om någonting som vardagligt. För även det lyckas du förtrolla.

  SvaraRadera
 4. Du bollar med ord lika charmant som en jonglör på cirkus.
  Nja, det där med chattande tycker jag är överskattat. Jag vill träffa IRL, öga mot öga, och inte utsättas för alltför stora överraskningar.

  SvaraRadera
 5. Känner oron i magen, både inför och under tiden. Sedan lugnet när det är över... Bra, som vanligt!

  SvaraRadera
 6. Hahaha kanske det Maria, eller också bara någon som testade något annat:)

  SvaraRadera
 7. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
 8. Stämmer på pricken med min bild av omöjligheten att bilda sig en särskilt användbar bild av en människa innan man träffats i den fysiska verkligheten. Och att alla dessa våra markörer för själens outsinliga längtan är universella och därmed i stort sett värdelösa i fråga om att kunna vägleda i vem man kan upprätta ett unikt och rimligt hållbart kärleksförhållande med.
  D.v.s, köttet bestämmer långt mer än medvetandet kan begripa...
  PS. Skulle trots allt hålla ett par spänn på att aktieinnehavsbiten håller fler poäng än pedanteribiten. (Just me..)
  Tankeväckande text, uppenbarligen.

  SvaraRadera
 9. Åh, du är så smart. Du förstår människan. Jag skrattar befriat av igenkänning. Härligt.

  SvaraRadera
 10. Så sant.. vet av egen erfarenhet. Bra som vanligt.

  SvaraRadera