Sidor

GILLAR DU DET DU LÄSER HÄR?

GILLAR DU DET DU LÄSER HÄR?
Köp boken! Klicka på bilden!

måndag 20 maj 2013

Lille Tisseltott

Den lille Tisseltott var vimsig och spelades många spratt. De handlade om färger, om språk och ditt och datt. Nu blev han lämnad ensam i gårdens mörka hörn. Hans vingpennor var brustna för de hade fått en törn. Han kraxade så ensamt och han blödde i sin själ. Då mindes han sin mammas ord, de ville honom väl: ”Min älskling, lille Tisseltott, du är så svart och vit. Andra fåglar hackar på dig, kallar dig för 'skit'. Du ska alltid kraxa men det är inte fult. Bre ut din dräkt och skåda hur den sprakar blått och grönt. Inte rosa eller rött eller umbra eller gult... Men var stolt: att se en skata lyfta – inget är så skönt.”

Han kunde inte lyfta. Var därtill alltför trött. Men han putsa' sina fjädrar och såg nåt väldigt sött. I allt det svart-och-vita metallicblått var gömt. Ja, fjädrarnas skimmergröna... han hade sett men glömt. I glädje flaxade han till och alla fåglar såg på Tisseltott som skapade en tjusig blå-grön våg.

Sen den dagen har vår Tisseltott alla kamrater som han vill men han tar inte framsträckt klo och bjuder inte till. Han nobbar alla mobbare och den som är för stark. I stället går han fram till mörka hörn i varje enslig park. Där hittar han de skator som andra brutit ner. Han samlar dem och visar fjädrarna, och så blir de fler.

Sen dess de drar från björk till björk och skriar ut sin tro: att alla har en rätt till liv och rätt till rufsigt bo. Det låter kanske retsamt när de kraxar på sådär, ty så är det med förtryckta: liknar herrarna som bär. När de dyker mot en pilfink eller snor en stares kvist är det hämnd för gångna tider, ja det är sant och visst.

(Utmaning: ”Färgsprakande”)

12 kommentarer:

 1. Din fantasi har vingar. Och din berättarkonst är som hela skyar.

  SvaraRadera
 2. Känner Fröding-vibbar i vissa strofer. Imponerad är jag också.

  SvaraRadera
 3. Hello eνerуone, it's my first go to see at this web site, and article is really fruitful designed for me, keep up posting these articles.

  Stop by my webpage: Acquiring The Correct Inns

  SvaraRadera
 4. Återvände, läste, förundrades, funderade, kände mig hemma...

  SvaraRadera
 5. Återvände, läste, förundrades, funderade, kände mig hemma...

  SvaraRadera
 6. Hi theгe! Thiѕ poѕt сould not be wгittеn anу better!
  Reаdіng thгough this pοѕt
  reminds me of my old room mate! He always kеρt talkіng about
  this. I will fοrwаrd this pаge to him.
  Prettу sure he will hаve а goοd rеad.
  Thankѕ foг sharіng!

  My blog post: Booking Resorts With a Lower price

  SvaraRadera
 7. Hej på dig vännen, saknar dig. och jag har inte tagit mig i kragen ännu. fy på mig. i alla fall blev jag härligt glad av din ack så viktiga text, gillar klangen som blev till i läsandet.

  SvaraRadera
 8. Lille Tisseltott! Helt fantastico. Varför inga radbrytningar? Hmpf

  SvaraRadera
 9. Å vad bra o tänkvärt oxå!

  SvaraRadera
 10. Ok, "inga" var inte sant. Men du fattar?
  /nYFIKEN

  SvaraRadera