Sidor

GILLAR DU DET DU LÄSER HÄR?

GILLAR DU DET DU LÄSER HÄR?
Köp boken! Klicka på bilden!

onsdag 5 augusti 2015

I stället för en saga: Rumphugget om Gandhi

Heliga män och kvinnor är i allmänhet inte materialister. Det sägs att Mohandas K. Gandhi ägde bara det han gick och stod i, sina glasögon samt en rakhyvel. Vi senare dagars wannabes försöker hänga med genom att fnysa åt sakerna men det gör inte de heliga. De kanske har så få saker för att det var vad de hinner med att sorgfälligt underhålla? Mahatma Gandhi hade förstås också sin spinnrock, som han bar omkring på överallt. En enkel pryl som manifesterade hans önskan att Indien skulle fortfara vara självförsörjande på tyg och inte förstöra den inhemska, hantverksmässiga textilframställningen på grund av billig import från kolonialmakten England.

Jaha, nu har jag fastnat på Gandhi. Hur kommer jag härifrån?

Nej, heliga män och kvinnor är i allmänhet inte materialister. Men de halvänglar jag har känt – och de är två – skulle lätt kunna förväxlas med pryldårar i sin ömhet för tingen, och särskilt de ratade... De t-shirtar man hittar på Långholmen, bär hem och tvättar med galltvål, syr ihop litet under ärmen och sedan använder. Nackareservatets många spridda tomburkar och pet-flaskor som man samlar ihop och fördelar bland tiggarna vid Gullmarsplan. En ensam mutter som högtidligt bärs hem, för kanske kan den finna sin bult.

Nu väntar ni bara på att jag ska skriva att det var detsamma med människorna, särskilt de ratade, så jag skippar den litet för uppenbara biten. Ha!

Heliga män och kvinnor, samt de två halvänglar jag känt, är praktiska i en så djup mening att det kanske inte alltid framgår. Jag tänker till exempel på när Gandhi sprang ifatt ett tåg som redan börjat rulla och därvid tappade sin ena sandal. Vad var hans ryggmärgsreflex? Att kasta ut den andra sandalen också, förstås, så att paret skulle komma till användning. Ganska många gamla sandaler som en gång varit Gandhis har sålts på auktion i väst och betingat priser på kring 150 000 kronor. Han äger långt mer efter sin död än när han levde. Till exempel allt han skrev med sin noggranna piktur, som: ”Var den förändring du vill se i världen”. Var den förändring du vill se i världen...

Jag ville berätta en saga idag, en saga om saker. En av halvänglarna hörde till den. Jag hade inte kraften.

4 kommentarer: