Sidor

GILLAR DU DET DU LÄSER HÄR?

GILLAR DU DET DU LÄSER HÄR?
Köp boken! Klicka på bilden!

söndag 15 februari 2009

Utmaning 46 En bra författare

Vilka egenskaper tänker du att en bra författare behöver?

Jag tänker mig att en bra författare har integritet och inte sneglar - inte på andra och inte på aktuella trender.

Hon bör ha ett eget universum, helst flera, som hon kan röra sig in i och ut ur. Var det det den personen menade som skrev: "En poet är en sådan som lyssnar när gudarna drömmer"?

Hon har framför allt bra sittfläsk och ett tålamod som passar därtill. "Inspirataionen är en sällsynt gäst men ju oftare man sätter sig vid skrivbordet, desto oftare kommer hon", skrev en gång Vilhelm Moberg.

Tiden borta från skrivbordsstolen använder hon väl - hon är ute i friska luften för att vädra hjärnan och ute bland människor för att få impulser. Om hon inte har järnminne, har hon med fördel en diktafon - sina bästa idéer får man i allmänhet när man är ute och går eller när man ska somna. (Är en diktafon en egenskap?)

Viktigast, kanske, att hon tar sitt skrivande på allvar från första början. Att hon tror på sig själv lika fanatiskt som idrottsmän tränas att göra, oavsett om hon har tid att skriva en kvart om dagen, två timmar eller längre. Konsten har två oundgängliga komponenter: lek och allvar.

5 kommentarer:

 1. Så bra, särskilt gillar jag "Hon har framför allt bra sittfläsk och ett tålamod som passar därtill." Själv har jag bara kämpat ihop till det första ännu ;-)
  Slutknorren innehöl allt "lek och allvar" Ja kan nam förmedla och hanskas rätt med dessa två så är man på god väg.

  SvaraRadera
 2. "konsten har två oundgängliga komponenter: lek och allvar", så snyggt! Och så mindre snyggt, men desto roligare: "..sittfläsk och ett tålamod som passar...". Jag säger det, du har ett drastiskt språk och en ironisk touch som oundgängligen ;=) roar mig! Cissi

  SvaraRadera
 3. Härlig läning med djup i. Tror verkligen det är viktigt att bege sig ut till de andra i flocken. Håller med dig en diktafon är nog bra. Alla mina små papperslappar försvinner. Nu har det i alla fall blivit till en liten grön bok, Jag gillar dina texter de har flera dimensioner

  SvaraRadera
 4. Erkänn du beskriver ditt dröm jag, fast du glömde...
  att den bästa av dom alla författare och författarinnor har ett gudbarn, nej förlåt mig det är till och med ett BONUSgudbarn som ger sådan glöd och insperation att hon eller han vore bättre än självaste gud. Nejmen hjälp, förlåt mig jag glömde. gud stavas med stort G, Gud.
  i alla fall BONUSgudbarnet är inte så noga med att reklamera sig själv som bättre än gud...Gud, för hon vill inte ta allt för stor plats, ty alla människor har ju ett lika värde.

  Inte sant min sork?

  SvaraRadera
 5. Snyggt, snyggt! Jag trodde inte någon skulle göra denna uppgiften snyggt. Men du lyckades! Tack.

  SvaraRadera