Sidor

GILLAR DU DET DU LÄSER HÄR?

GILLAR DU DET DU LÄSER HÄR?
Köp boken! Klicka på bilden!

onsdag 4 februari 2009

Utmaning 35 En alldeles särskild dag

Utmaning: Fortsätt: Jag (eller din huvudperson) hade befarat den här dagen eftersom ... MEN ...

Jag hade fasat för den här dagen. På tre månader hade jag inte gått ut ur mitt hem, men på denna stora dag var jag tvungen.

Jag hade vaknat extra tidigt, gått upp och kollat att allt var i ordning.Strukit ett extra tag över den nya linneklänningen, väl vetande att den skulle bli skrynklig bara under färden till bilen. Sen timmar i fåtöljen i vardagsrummet. Anspänd väntan.

Fritz skulle komma och hämta klockan två. Jag visste att han ville att jag skulle vänta här uppe på honom men jag ville visa att jag inte var helt ute ur leken ännu. Klockan halv två började jag min mödosamma väg.

De sex halvtrapporna var svåra att forcera och skulle bli än svårare på vägen upp. Med hjälp av käpp och ledstång skyfflade jag min böjda kropp, trappsteg för trappsteg. Jag såg ut som en skottkärra. Under det plågsamma nedstigandet hann jag fundera över varförjag bott kvar så länge i min paradvåning på tre trappor utan hiss. Inte var det av egoism. Förhoppningsvis inte. Det var barnen. Lägenheten där barn de lekt hade sådant symbolvärde för dem, särskilt för Birgitta, som bodde längst bort, i Lund. "Mamma, du skulle inte trivas någon annanstans! Var skulle du göra av alla dina saker?" Birgitta kom två gånger om året. Jag satt instängd varje dag.

Jag svettades ymnigt nu. Ångrade mitt tilltag att ge mig av neråt utan Fritz' hjälp. Krafterna började tryta. Jag hade ramlat ett par gånger det senaste året. Men det var inte det som bekymrade mig mest, det som hade med förflyttningarna att göra. Jag bar på en skamfylld hemlighet som jag inte kunnat nämna för något av barnen.

Nu bromsade mjukt en bil utanför porten. Mitt knarrande: "Fritz?". Hans klingande: "Hallå!". Minstingen. Älsklingssonen. Professorn i statsvetenskap. Som nu trätte med glimten i ögat på att jag gett mig iväg utan honom. "Tur att jag hann fånga in dig, morsan, innan du stack iväg för gott!"

Tumultet sen, på högtidsdagen. Jag satt strategiskt placerad i en fåtölj med hög rygg i den stora, kvadratiska hallen, där de flesta minglarna höll till. Talet, det lättsamma, spirtuella, som jag jobbat med i veckor, blev väl mottaget. Och jag klarade mig. Klarade mig! Men somnade nästan i bilen den lilla stunden hem till mig, fastän klockan bara var sex.

Det är i trapphuset hemma det händer, det jag bävat för hela eftermiddagen. Den lösa avföringen forcerar blöja och blöjbyxa och rinner nerför benet, utdunstande en kväljande doft. "Men lilla mamma, jag ska försöka skynda mig att få dig in till dig!" säger Fritz bara. Blinda tårar rinner nerför mina kinder. Det är en satans förnedring att bli gammal. "Gråt inte, gråt inte!" ömkar Fritz. "Det ska djävulen bli så gammal att man kan hålla tal på sin äldste sons sjuttioårsdag!" fräser jag.

Då tar han sin bajsiga mamma i armarna och kånkar upp henne. Allt känns så lätt då.

Han fick. Min egen son fick duscha mig ren och odörfri i badrummet. Fick svepa in mig i badrocken som jag honom en gång. Sen sa han: "Nu tar vi oss en brandy, morsan - om jag får sova över eller låta bilen stå?" Jag viskade att jag behövde en ny blöja. Att jag aldrig kunde vara säker. Att hemtjänsten fick byta lakan varje morgon. Han gick ut i badrummet och hämtade en blöja och en blöjbyxa, som han slängde till mig. Sen gjorde han en brasa. "Mamma, har du funderat på att flytta?" "Det är för er skull...", började jag. Sen började vi skratta.

5 kommentarer:

 1. Väldigt fint och härligt skrivet. Tycker mycket om "jag såg ut som en skottkärra"
  Både glatt coh sorgligt beskrivet. Gillar skarpt!
  Ha en bra onsdag!

  SvaraRadera
 2. Du skriver fantastiskt, jag kunde bara inte sluta läsa. Sorgligt och kärleksfullt. Detta hade kunnat vara en del av något längre.

  SvaraRadera
 3. Vad vackert du skriver, börjar jag läsa kan jag inte sluta.

  Tack för dina ord om att det går att komma ur detta helare och sannare, det ger mig tröst, ska bara försöka komma ihåg det när det blir för jobbigt också.
  //Anneli

  SvaraRadera
 4. Kunde inte låta bli att "titta in" idag, och blev djupt rörd över din gripande och ömsinta beskrivning av den äldre damen som vill så mycket trots ålderdomens kvarnstenar av typ blöjor och inkontinens. En både vacker och viktig text, käns det som//Sofie

  SvaraRadera
 5. JAg håller med, en vacker och viktig text. Det finns någonting hos varje människa som berör. Och vi ska alla åldras. Utan undantag, om vi får leva så länge. Min f d makes farfar, som blev 96 år sa alltid till mig: "Om man vill leva, får man finna sig i att bli gammal". Det är så sant! Du har förmågan att trollbinda! Det är bra som tusan, du är bra som tusan! Cissi

  SvaraRadera