Sidor

GILLAR DU DET DU LÄSER HÄR?

GILLAR DU DET DU LÄSER HÄR?
Köp boken! Klicka på bilden!

måndag 17 maj 2010

Resan

Och vi for över vattnet till Finland, Kjetil och jag. Det var innan, långt innan Östersjön blev en blågrön sörja på sommaren. På båten minns jag inte vad vi gjorde. Det var så länge sedan. I Helsingfors bodde vi fräscht och anonymt på ett vandrarhem i en förort. Vi gick på någonting som liknade Tom Tits. Kan inte dra mig till minnes vad det hette. Jag har aldrig varit på Tom Tits. Vi var så intresserade, till och med att innerstadsbussarna saknade dörrstopp märkte vi. Och solen sken. Jag insisterade på att vi skulle ut till Sveaborg, Sveriges svindyra, fumliga, misslyckade försvarsverk mot ryssarna, men dit fick jag åka ensam. Jag insisterade på att Kjetil skulle läsa min dagbok, men när han kom till de fiktiva avsnitten bad han att få hoppa över dem. ”Det är litt kjedelig. Bare litt.” Snart lärde jag mig att insistera på att han skulle sköta snacket. När han beställde på norska kunde alla plötsligt tala svenska. När jag försökte prata med folk, gick de över till engelska. Kjetil mötte en ström av sympati och värme. Jag isolerades mer och mer i min rikssvenska plexiglaskub, tacksam över att åtminstone få beskåda broderskapet.

Vi var där i två-tre dagar. Vi hördes inte mycket sen.

(Utmaning: skriv om något norskt)

14 kommentarer:

 1. Som en isländsk saga. Lakoniskt och underbart. Och vi for över vattnet. Den insisterande huvudpersonen. Fan, vad bra.

  SvaraRadera
 2. Jag föredrar ditt vanliga språk framför det du valde här. Men innehållet tycker jag mycket om, särskilt slutet som på ett lågmält sätt förtydligar och fördjupar resten av texten. Bra gjort.

  SvaraRadera
 3. Ja det var en insisterande karaktär. Gillade den rikssvenska plexiglaskuben.

  SvaraRadera
 4. Jag gillade också plexiglaskuben och kan tillägga att när jag var på besök hos en kille i Danmark råkade jag ut för samma sak.

  SvaraRadera
 5. Glömde skriva bra däremellan i första inlägget...Var inte meningen..;-)

  SvaraRadera
 6. roligt att läsa, gilla insisterandet och isoleringen i riksvenskan

  SvaraRadera
 7. Intressant reflektion om språkbarriärer som reses eller raseras när man minst anar det.

  SvaraRadera
 8. Storebror/lillebror mentalitet.

  Alla gillar göteborska men ingen gillar stockholmsdialekt.

  SvaraRadera
 9. Bra historia som rymmer många tanketrådar i sin synbara enkelhet. Härliga formuleringar. En fråga,(jag är usel på norska) vad betyder kjedelig?

  Till Anders
  jo jag gillar stockholmsdialekt! :)

  SvaraRadera
 10. Bra vändningar och hopp intressant. Kort intensivt och med en viss glädje kan jag skönja. Norskan slår oss alltid vid sådana tillfällen bra

  SvaraRadera
 11. Som vanligt bra och underfundigt!

  SvaraRadera
 12. En tripp över kulturgränserna. Som finnarna gillar jag också norska språket. De låter så glada jämt.

  SvaraRadera
 13. Bra! Jag gillar också namnen och förstår flickans undran att vattnet tar slut samtidigt som det är översvämning!
  Du är så duktig på att "krypa" in i en annan människas tankar!!

  SvaraRadera