Sidor

GILLAR DU DET DU LÄSER HÄR?

GILLAR DU DET DU LÄSER HÄR?
Köp boken! Klicka på bilden!

söndag 30 maj 2010

Dröm med öppna ögon

Jag drömde intensivt om att bli skidåkare. Var också ganska bra på det, på mina trälagg som jag envist höll fast vid. Enkla men grandiosa drömmar, om att bli intervjuad, flämtande och snorig, efter målgången. Då skulle jag briljera med mitt utanförskap, med att inte hålla mig med i sportens landvinningar – en kuf i ett litet hus på ett berg.

Det var intervjuerna som återkom i alla de andra dagdrömmarna. Vad jag än blev i fantasin, blev jag intervjuad och fotograferad eller filmad och kunde visa upp ett åtråvärt liv. Nu tror jag inte längre att det var åtråvärt för andra, men det var åtråvärt för mig. Jag var författare, förstås, eller politisk rådgivare någonstans i världen, långt, långt bort. Gick sval och samlad genom ett liv fullt av åtaganden, som om jag kunde göra det som ålåg mig med vänsterhanden eller när jag sov.

Intervjuer, intervjuer. Höra sin egen röst. Orera. Få uttrycka sig väl om sitt eget. En futtig sak att drömma om, en futtig sak att få till stånd.

Jag dagdrömmer inte längre. Ersätter drömmarna med att leva, medan tid är. Kanske är det för att jag fått muntäppa och skulle bli pinsam när jag blev intervjuad, långa tystnader medan jag letade efter ord. Jag vill också tro att det är för att jag kommit närmare mitt eget liv. Fått tillfredsställelse i det, inte behöver det grandiosa för att kunna se mig själv.

(Utmaning: skriv om en dagdröm)

12 kommentarer:

 1. En fin text med insiktsfullt slut. I mig väcks dock frågan: Kan ens visioner få tillräckligt med luft under vingarna för att bära framåt utan dagdrömmar?

  SvaraRadera
 2. Tycker om.
  Särskilt gillade jag:
  "Då skulle jag briljera med mitt utanförskap, - - – en kuf i ett litet hus på ett berg."
  och slutet:
  "Jag vill också tro att det är för att jag kommit närmare mitt eget liv. Fått tillfredsställelse i det, inte behöver det grandiosa för att kunna se mig själv."

  "Kunde visa upp ett åtråvärt liv"... det där är ju en himla grej för så himla många, tänkvärt... Vad är åtråvärt... och vad finns bakom ytan på alla 'åtråvärda' liv...

  SvaraRadera
 3. Vackert som vanligt Marmoria. Såg att du gjort en bok. Den borde jag köpa! Jag köper den till veckan när jag kommer hem igen till veckan! :D Hej så länge, läs gärna mitt lilla inlägg...

  SvaraRadera
 4. bra tjejen.
  En ungdoms tankar, som nog finns kvar i oss alla lite grann.Men visst sjunker dagdrömmarna om berömmelse undan. Nu vill man ha enklare saker. En bok en kopp kaffe. bra beskrivet

  SvaraRadera
 5. Blev du väldigt personlig här? Det känns nästan så. Skickligt beskrivet under alla omständigheter.

  "Då skulle jag briljera med mitt utanförskap, med att inte hålla mig med i sportens landvinningar"

  Här fick jag ett litet frågetecken på "att inte hålla mig med i sportens landvinningar", jag vet inte om det faktiskt är något fel på meningen eller om det bara är jag som av något skäl inte begriper den.

  Att briljera med utanförskapet - det var väldigt talande.

  SvaraRadera
 6. Jag hittar alltid något intressant i dina texter. Det är ett så bra flöde som tilltalar mig.

  SvaraRadera
 7. Drömmar om att synas, om ära och berömmelse - mångas högsta önskan, åtminstone i viss period i livet. Text som känns ärlig, insiktsfull, välskriven.

  SvaraRadera
 8. Tycker också om underhuggarperspektivet som jag upplever kommer fram i "briljera med mitt utanförskap". Känner igen mig.
  Sen håller jag med Disco om att det nuförtiden mer handlar om en kopp kaffe och en bok, än storvulna drömmar om berömmelse. Tack och lov.

  SvaraRadera
 9. Jag tycker om. Det där med att man kommer närmare sitt eget liv så småningom, inte behöver dagdrömma om allt, blir lugnare. Det är nog åtråvärt, behöver inte alls betyda att man ger upp. Man ser sig själv. Sedan kan vissa drömmar behöva finnas kvar.
  Vackert stillsamt flyt som alltid.

  SvaraRadera
 10. Jag håller också delvis med Disco, men måste nog säga att jag just nu är i en riktigt skön drömperiod som kanske till och med kan bli sann.
  Bra skrivet som vanligt...

  SvaraRadera
 11. Vackert och mycket tänkvärt ... mycket tänkvärt ...

  Kram!

  SvaraRadera
 12. Känner så väl igen mej.

  SvaraRadera