Sidor

GILLAR DU DET DU LÄSER HÄR?

GILLAR DU DET DU LÄSER HÄR?
Köp boken! Klicka på bilden!

fredag 28 maj 2010

Kufar

De hade blivit så många, de som propagerade för formen. Så många, att innehållets förespråkare syntes försvinna, med sina gråa, rufsiga hår och yrvakna manchesterbyxor. Kufarna, som gick ut två gånger om dagen, varav en till Konsum för att köpa isterband eller sylta. Det fanns inget tilltalande i deras anblick, i de halvt uppnötta fläckarna vid armbågarna på deras rutiga skjortor, deras flera gånger limmade skor och uttänjda kavajfickor. När de talade verkade de ha all tid i världen, pratade liksom trevande, och använde ord som ”alldenstund” och ”fastmer”. När de talade! Talet kom ut i en pigg men smal rännil, och kunde handla om Odyssén tillämpad på Greklands finanspolitiska situation, eller en jämförelse mellan Augustinus och den fjortonde Dalai Lama. På något sätt försörjde de sig som intellektuella, med hjälp av isterbanden och av att nöta kläderna till slutet. De var för sävliga för att platsa i soffprogrammens treminutersinslag och ingen kunde begripa hur spännande deras tankar var, så deras böcker låg så gott som orörda på borden i de gammaldags boklådorna som visade nästan allt.

De föddes och dog i skymundan, men det var kufarna som fick världen att bestå. Ju färre de blev, desto mer betydelsefullt blev det faktum att de fanns. Vad de ägnade sig åt i sina funderingar var nästan oväsentligt, bara de gjorde det långsamt och grundligt. Så visade sig ironiskt nog även i detta fall formens överhöghet över innehållet.

(Utmaning: skriv om form)

11 kommentarer:

 1. Intressant vinkel. I min värld pratar vi dock för närvarande uteslutande om "content" (konstigt att dessa modeord alltid ska vara på engelska) och formen, eller formatet, är av sekundär betydelse.

  SvaraRadera
 2. Jag häpnar, som så ofta. Över ditt underbara språk. Och om igen över att du kan kombinera sådant språk med innehåll som är så... Åh, jag hittar inte ord, men du förstår nog. Bra, bra, bra.
  Ps. Tycker så mycket om din bok.

  SvaraRadera
 3. Kufen behövs. Behöver jag säga mer?

  SvaraRadera
 4. Underbart, som sagts ovan, härlig läsning.

  SvaraRadera
 5. Älskar.
  Även om för mig "formen" bara var ett extra inslag i läsningen av en underbar text om kufar.

  SvaraRadera
 6. Ja du har ett helt otroligt ordföråd. Alltid roligt att läsa texterna.
  kufar är bra

  SvaraRadera
 7. Yrvakna manchesterbyxor- snyggt. Jag ser dom framför mej, jag tror dom är i min ålder och gick på universitetet på 60-70 talet. det var ömsint skrivet om dom.

  SvaraRadera
 8. Gillar ditt härliga språk som du lätt förvandlar till små guldkistor

  SvaraRadera
 9. Jättebra skrivet, man lär sig så mycket i dina texter.

  SvaraRadera
 10. Gillar diskussionen form kontra innehåll. Var själv lite inne på att skriva något om det men kom inte på någon bra ingång.
  Texten känns innehållsrik vad beträffar metaforer och referenser, vilket jag gillar.
  "treminutersindelningar" skulle jag försöka hitta något annat ord för. Treminutersinslag, kanske?

  SvaraRadera
 11. Makens morbror inräknad.

  Rik text med djup, som vanligt.

  Håller för övrigt på att avnjuta din bok, lite i taget. När kommer romanen? :-)

  SvaraRadera