Sidor

GILLAR DU DET DU LÄSER HÄR?

GILLAR DU DET DU LÄSER HÄR?
Köp boken! Klicka på bilden!

torsdag 30 september 2010

Illusion i vitt

De här berättelserna i lergrått och gult som skränar från mina tomma väggar i vad jag trodde var mitt vita rum. Berättelserna om en hylla där, en tavla där, ett oformligt föremål där, litet dolt. ”Mina väggar.” ”Mitt rum.” Snart lämnar jag in nycklarna till det som var mitt bara till låns. De ligger i en rad på fönsterbrädet, de två originalen och alla blanka kopior och källarnyckeln och den till tvättstugan, en elektronisk liten grej som kan räkna hur många gånger man tvättat per månad. Det skulle vara tre original, tror jag mig minnas. Jag brydde mig aldrig, hade ingen tanke på att flytta ut. Ingen tanke på att överge min vita kub som svävar högt över jorden, den som inte är så lätt när den nu avklätts tavlor och hyllor, utan ett myller av dassiga fläckar och djupa skruvhål. Någon kommer att komma hit och säga: ”Det var en slarvig människa som bodde här.” Den stora fläcken mitt på golvet, nödtorftigt täckt med en rund matta. Jag går omkring med trasa, borste och hink, hittar äckliga svarta avlagringar vid dörren och vid fläktarna, där det har blåst. Kring dörren har jag aldrig rengjort, för jag har inte sett det solkiga som frodats. Nu försöker jag få bort det. Det smetar ut sig i oljiga fläckar. Jag ramlar nästan under trycket av en plötslig letargi. Mitt hem är redan inte mitt. Väggarnas lappverk i grått och gult och beige kan jag inte stå för. Jag kan inte stå för något av detta. Det är inte mitt fel. Jag har bara varit. Varit här under en lång följd av år, aldrig tittat på handtag och dörrposter, lysknappar och väggurtag. Bara funnits och trott att jag funnits i vitt.

(Utmaning: skriv om att utrymma)

7 kommentarer:

 1. Mycket bra som vanligt. Gillar speciellt frasen "mitt hem är inte mitt".

  Texten kan läsas existensiellt, vilket ger upphov till en rad tankar hos mig som läsande, om boende, trygghet, identitet eller som ett enkelt konstaterande hur utlämnad den som hyr sin bostad är. Är det inte perfekt välstädat när man flyttar ut så får man gå dit och städa igen och igen och igen eller betala en saftig räkning till hyresvärden eller betala för "onormalt slitage", trots att hyresvärden inte har en tanke på att lägga in nytt golv. En bostadsrätt eller villa kan man sälja utan flyttstädning och ge lite rabatt på priset.

  SvaraRadera
 2. bra skrivet! Hoppas du hittar en annan bostad som du kommer att trivas i. texten säger mig att du trivdes i din vita kub ändå och att det känns lite sorligt att städa ur den.

  SvaraRadera
 3. Gillar inledningsmeningen, det som skränar i lergrått och gult. Hur det återkommer i slutet.

  SvaraRadera
 4. ....och aldrig är det så välstädat som innan man flyttar. Man städar bort sig själv, eller försöker åtminstone.

  SvaraRadera
 5. Bra skrivet...Jag kan berätta att när jag var singel och bodde i lägenhet så målade jag karmar och köksluckor varannat år för att det skulle vara fräscht när jag bytte lägenhet. Lustigt nog blev jag kvar i 12 år. Det blev många vändor med penseln.

  SvaraRadera
 6. Separationsångetens diverse kulörer. Snyggt!

  SvaraRadera