Sidor

GILLAR DU DET DU LÄSER HÄR?

GILLAR DU DET DU LÄSER HÄR?
Köp boken! Klicka på bilden!

torsdag 11 februari 2010

ALS

Så tung, så tung. Kan inte röra ett finger. Ligger mellan sömn och vaka, mellan tanke och utplåning. Här ska jag vara länge, i detta stadium av intighet, som skulle vara skrämmande om det fanns utrymme för rädsla. Rörelse, rädsla, relation – allt som är omöjligt. Jag uppfattar vagt hur de tar hand om mig, om min organism, samlingen av vävnader som väl utgör den entitet som en gång var jag. De byter dropp, de byter blöjor. En av dem smeker mina underarmar och min kind. Han var min man. Vill fortfarande räkna sig som det.

Om jag kunde tala skulle jag säga: ”Släpp!”. Jag sa det medan jag ännu levde litet grand: att han inte har några förpliktelser mot mig. Jag har gått över tröskeln. Låt de levande ta hand om de levande. Nu vilar jag i min förlamning. En dag ska andningen påverkas och jag får sluta.

Han sitter och läser för mig. Säger att det är lättare än att tala, att han inte klarar envägskommunikationen – det blir som att tala till ett barn eller ett djur. Just nu läser han Hilary Mantel. Vet att jag tyckte om A Place of Greater Safety. Hon är ojämn, Mantel. Vi diskuterar böckerna vi läser. Han resonerar med sig själv, vet så väl en del av det jag skulle ha sagt. Så smeker han mig över nyckelbenen, läser litet mer.

Om jag kunde tala skulle jag förklara att det är nog för mig, det jag ligger i. Tomheten i mig själv. Att jag inte behöver mentala stimuli längre, egentligen. Men hans smekningar är nog bra. Det finns en hel del forskning om det, om vikten av kroppskontakt.

Efter tjugofem år av fart och fläng, ord och uppdrag, fick jag uppleva detta: att kroppen demonterade sig själv, muskelfiber för muskelfiber, tills jag inte kunde röra mig, inte tala, inte ens kommunicera med blinkningar eller små gester. Och att identiteten inte sitter i vad man förmår uttrycka eller göra. Att det går att existera som tom i en tom värld.

(Utmaning: skriv om muskler!)

13 kommentarer:

 1. Mkt rörande och sorgligt. Bra text rakt igenom, igen :-) . Hade en arbetskamrat vars far drabbades. Det var hemskt att höra hur vardagen bestod av att hjälpa fadern andas genom att suga ur slem hur halsen på honom. Det är en fruktansvärd sjukdom.

  SvaraRadera
 2. Om gud nu finns, varför finns då sådant här?
  Ingen förtjänar att drabbas av något dylikt!
  Jättebra skrivet förresten

  SvaraRadera
 3. En text som går rakt in i hjärtat.
  Välskrivet som vanligt...

  SvaraRadera
 4. Otroligt starkt! Väl skrivet utan sentimentalitet elelr överdrifter. Tack!

  SvaraRadera
 5. Håller med miss G om det befriande att det är skrivet utan sentimentalitet, och därför känns så starkt. Tycker inte om meningen Det finns en hel del forskning om det, om vikten av kroppskontakt. Onödig distans, säjer inte så mycket. Jag skulle hellre vilja ha smekningarna som dom är.

  SvaraRadera
 6. En stark och gripande text. Inkännande.

  SvaraRadera
 7. ALS är en hemsk sjukdom. Du beskriver det väldigt bra och nära.

  SvaraRadera
 8. Bra skrivet, det kändes så nära. Sorgligt.

  SvaraRadera
 9. Ja, stående ovationer för o-sentimentaliteten!
  Tom i tom värld. Ja.

  SvaraRadera
 10. ALS, det värker i mig vid tanken på att fångas i sin viljelösa kropp så... Bara tankarna som kan röra sig. Bra skrivet tycker jag! Finns en blogg som heter Harpasione (ska lära mig länka sen...) skriven av en kvinna med ALS. Tror hon skulle tycka om det du skriver.

  SvaraRadera
 11. Håller med de andra. Går rätt in i hjärta och själ!

  SvaraRadera
 12. känner inte igen mig. Men varje sjukdomsfall är unikt. Osentimentalt är bra. Och vi är alla fångade i våra kroppar.

  SvaraRadera
 13. Så otroligt bra beskrivet, så som det säkert känns!så rakt på sak liksom.

  SvaraRadera