Sidor

GILLAR DU DET DU LÄSER HÄR?

GILLAR DU DET DU LÄSER HÄR?
Köp boken! Klicka på bilden!

lördag 22 augusti 2009

Utmaning 234 - I Padjelanta

Vi gick på andra sidan sjöarna. Av Johnny i Stàloloukta hade vi köpt torrkött och fått båtskjuts över till andra sidan Virihaure. Det regnar sällan i Padjelanta men vi gick med regnponchos som strutar bakom oss i piskande regn de flesta dagarna. Uppehåll ibland förstås, det var ju fjällväder, men allt blev blött, utom torrmaten. Pressade påsar vars innehåll smakade buljongtärning. Allt är gott när man är ute. Ett par värdefulla morötter och en purjo med i säcken för att pigga upp menyn.

Det var jag som började. Du hade inte mage, eftersom det var jag som varit ansvarig för käket. Jag gick ut enkelt, satte tonen.
"Kokta rödbetor med fetaostkräm", sa jag en dag när vi gick.
"Din moussaka", kontrade du. Jag grillar auberginen till moussaka, det blir mycket godare då. Och lammfärsen ska vara nymalen.
"Mungeta med lunumiris och färskriven kokosnöt", djärvdes jag. Jag visste att du skulle fnysa.
"Ostron", sa du drömmande. Min tur att fnysa.
"Moules marinières".
"Masala dosa"
"Och en paper dosa på sidan om!"
Så höll vi på, i nästan en vecka. På hela vandringen blev vi osams om en sak, och den rörde inte vandringen. Du har ett gott öga till gåslever, det har inte jag. Jag tänker inte veta om det är gott. Jag gillar inte tvångsmatning. Vi surade över det en halv dag. Det finns gott om tid att sura på fjället. Gott om tid att försonas i fuktiga famntag. Gott om tid.

Johnny var inte där när vi kom tillbaka till Stàloloukta men hans fru, Aina, lagade grillad röding. Det var det godaste vi ätit.

(Utmaning: Ett ord med flera betydelser att skriva om: LAGA)

9 kommentarer:

 1. Texter om mat är bland det bästa jag vet, när dom är bra, vill säja. Och jag är ledsen, det blir inga hårda ord i dag heller. För det är nåt sensuellt över den, Mungeta, Lunumiris, och gott om tid att försonas i fuktiga famntag (allitterationen!).
  Yes, sistah!

  SvaraRadera
 2. Det låter så himla mysigt att vandra på fjällen, jag måste nog testa det någon gång.
  Fin text som vanligt

  SvaraRadera
 3. Ett självplågeri utan dess like. Jag skulle gått hem på en gång och lagat alla rätterna. Underbart beskrivet och namnen, alla dessa namn på orter och maträtter som ger dina texter ett sådant djup.

  SvaraRadera
 4. Längtar till fjällen! Men inte till torrmaten! Fin text alltigenom!

  SvaraRadera
 5. "Jag gick ut enkelt, satte tonen." Gillar takten, flytet på texten. Det är som om du skrev medan ni går, man kan liksom känna takten. Fyndig vinkel på temat!//Sofie

  SvaraRadera
 6. Har aldrig fjällvandrat och känner ingen längtan efter din berättelse heller. "Allt blev blött utom torrmaten"! Nej jag stannar hemma och käkar moussaka ;)

  SvaraRadera
 7. Du skriver så bra. Man känner sig så närvarande som att man är med på vandringen.

  SvaraRadera
 8. instämmer helt med de andra. Roligt att kunna få läsa dina texter igen

  SvaraRadera
 9. Härligt skrivet, man riktigt känner hur det vattnas i munnen på dem.

  SvaraRadera