Sidor

GILLAR DU DET DU LÄSER HÄR?

GILLAR DU DET DU LÄSER HÄR?
Köp boken! Klicka på bilden!

lördag 1 augusti 2009

Utmaning 213 - Grannen

Vi kom i samtal i hissen. Det oroade dig att tidningsbudet hade börjat slarva med att stoppa ner tidningen ordentligt i brevlådan. Den stack upp och annonserade, sa du. Om man inte var hemma.

Jag förstod inte hur viktigt det var för dig. Skämtade om tidningar som annonserar. Märker alltid ord. Men sen förstod jag att du på allvar trodde att någon skulle komma till femte våningen i denna rankiga hyreskasern och göra inbrott.
- Jag är ju alltid hemma. Går ut tidigt med hunden. Så att.
- Menar du det? flämtade du tacksamt.
- Jag stoppar in den, sa jag käckt.

Du är äldre än du förstår. Du har börjat glömma grejer. Jag ser dig från fönstret. Ibland får du springa tillbaka två gånger. Det är klart att man hjälper till.

Men det här har jag inte lovat. Jag har inte lovat att du kan stå på min dörrmatta naken och andas klockan nio sista fredagsmorgonen i juli.

Tekniskt sett är du inte naken. Du har en tunn polyestermorgonrock slarvigt slängd över axlarna. I glipan syns en stor, sladdrig task och den krumma gammelmansmagen över den. Med risk för nackspärr tittar jag som förhäxad på ditt orakade ansikte. Du är lång. Du var polis. Jag väntar. Å, som du andas.

- Jag vill...
- Du är lika gammal som min far, säger jag raskt.
- ... tacka dig.
- För tidningen?
- Mm.
- Det är inget. Knyt rocken.

Du är så gammal så att huden i ansiktet börjar stöta i blåviolett. Nu blossar den upp i karmosin. Du skyler dig hjälpligt, armarna korsade vid solar plexus, och rusar ut.

Sen kommer det en lapp i min brevlåda. "Skäms" står det på den, och "disträ". Jag kanske borde lämna ett svar? Jag funderar till första lördagsmorgonen i augusti. Då beslutar jag mig för att vänta tills vi träffas i hissen nästa gång med alla kläder på.

(Utmaning: skriv om att erbjuda stöd)

12 kommentarer:

 1. Skrattar måste jag ju göra fastän det egentligen är en tragisk historia. Fenomenal gestaltning av denne fd poliskorpral. Go´morron förresten.

  SvaraRadera
 2. Jag gillar verkligen dina texter. Trots att de kan vara väldigt olika sinsemellan, finns det en finurlighet som förenar. I like!

  SvaraRadera
 3. härligt så tragiskt men så härligt roligt samtidigt. jag saknar ord.

  SvaraRadera
 4. Du förnekar dig aldrig. Du är verkligen expert på människors tillkortakommanden. Underbart!

  SvaraRadera
 5. Å kära nån, jag kan inte låta bli att undra om det verkligen har hänt dig eller om du kan hämta en sån här berättelse ur din fantastiska fantasi.
  Jag blir extra förtjust i att du placerar historien i brytningen juli/aug. Som om det verkligen hände dig i går kväll och så kom den här puffen idag.

  Tack också för din kommentar. Att en rad störde rytmen är inget som jag har någon stor känsla för. När jag läste din kommentar så mindes jag att jag hade lite problem där. Taktkänsla är inte min bästa egenskap. Det är så roligt att få kommentarer och jag är glad för att någon ser och vågar påpeka bristerna. Det gör puffandet extra intressant.

  SvaraRadera
 6. Om det inte har hänt dig, så har jag iallafall mött den här farbrodern när jag var 12 år och sålde Göteborgstidningen på söndagarna. Stort leende på mina läppar efter den minnesfärden jag fick av din text.

  Men jag är lika nyfikien som Charlotta på om det här är en sann berättelse.

  SvaraRadera
 7. Tack för ditt svar. Fick mig att le ännu större! =) Du är en mycket kreativ kvinna och skicklig författarinna. Well done!

  SvaraRadera
 8. Kära Pilgrim!
  Jag vandrade 1999 som var ett holy year, vilket innebar mycket musicerande i Santiago.
  Ett möte vore angenämt, gissar att vi tangerar varandras tassemarker. När är tiden mogen?

  Ingen tappad fattning i din text, den gubben gick inte!! "Naket" skrivet!

  SvaraRadera
 9. Hahaha jag tror inte någon samarit ger sig på en äldre upplaga av marmoria. Jag kan se för mig hur du svingar käppen eller kör över dem med rollatorn.

  SvaraRadera
 10. Jättekul historia och välskriven! Du har en fenomenal förmåga att finna annorlunda historier!

  SvaraRadera
 11. Ja, vad ska jag säga då min uppfattning är som alla andras, kul och annorlunda alltså. Men jag hade svårt att komma in i den i början, fick läsa två gånger men sedan så ...

  SvaraRadera
 12. Har du inte än skrivit dagens 2/8???

  SvaraRadera