Sidor

GILLAR DU DET DU LÄSER HÄR?

GILLAR DU DET DU LÄSER HÄR?
Köp boken! Klicka på bilden!

onsdag 1 juni 2011

Täck och otäck

Fabian är otäck. Om det är för att han har ärvt en otäck gen eller för att han varit med om något otäckt vet han inte. Han vet inte om sina gener – de var väl ganska normala, morsan och farsan, vad han kunde se. Han vet däremot att han var med om något otäckt när han var liten. Det går inte en dag utan att han inte tänker på det.

Fabian sitter och syr i en hyrestvåa i en stad neråt landet. Han syr kedjestygn och stjälkstygn och plattsöm och schattersöm. Det är första gången han syr schattersöm. Stjälkstygnen blir vackrare, mindre hackiga, än någonsin förr.

Anna är täck. Hon är ganska säker på att det beror på att hennes täcka fader betäckt hennes täcka moder. Hon tänker kort sagt inte mycket på det.

Anna sitter och syr i ett sommartorp i Bollnästrakten. Hennes stjälkstygn lämnar en del i övrigt att önska, linjerna blir inte så flödande, men helhetsintrycket är ganska bra.

Nu sträcker sig Fabian och Anna efter moulinégarn nummer 402, Fabian med vänster hand och Anna med sin högra. Om det inte vore så långt emellan dem skulle deras händer nudda vid varandra , kanske skulle de rycka till, måhända vakna upp inför vad de höll på med, kanske utbyta någon fras.

Man kan lätt se för sig hur Fabian och Anna för en stund lägger ifrån sig sina broderier, vandrar ut i den friska junikvällen och återigen förstulet smyger händerna mot varandra. Allt kan sluta i, säg, en smultronsöt kyss mellan den täcka och den otäcka. Men aldrig ska Anna få veta att hon kunnat lära sig sy finare stjälkstygn av Fabian. Aldrig ska Fabian ana att han stygn för stygn, färg för färg, syr i samma takt som en flicka som bor sjuttio mil bort.

Det enda som förbinder dem är att de båda prenumererar på Veckotidningen och just idag i brevlådan fått hem Veckotidningens broderipaket ”Älgko med kalv i motljus”. De kommer aldrig att mötas. Aldrig att blicka in i varandras outgrundligt djupa ögon. Aldrig att förnimma en igenkänningens rara rysning utefter ryggen. Men de kommer att ha samma textila konstverk på väggen.

(Utmaning: skriv om ett samband)

7 kommentarer:

 1. Genialiskt! (Ville skriva gudomligt, men det kändes lite overkill...)

  SvaraRadera
 2. Ljuvlig och jo, jag tror att de kommer att mötas. På någon älgko-med-kalv-i-motljusutställning någonstans.

  SvaraRadera
 3. Skriv om den utställningen nån!

  SvaraRadera
 4. Gillar. Det är svårt att få schattersöm bra.

  SvaraRadera
 5. Genial! Men saknar indikation på vad som gör Fabian otäck.

  SvaraRadera
 6. 'Närmare' indikation, skulle jag sagt.

  SvaraRadera
 7. Den har historien kan man brodera ut mycket.
  Kul att läsa.

  SvaraRadera