Sidor

GILLAR DU DET DU LÄSER HÄR?

GILLAR DU DET DU LÄSER HÄR?
Köp boken! Klicka på bilden!

onsdag 18 september 2013

Sagan om Saqer

Detta är ett internt budskap till alla som skriver och skrivit på Skrivpuff de senaste åren.

Sagan om Saqer har kommit till ett slut. För en dryg vecka sedan lämnade vår skrivarkamrat Saqer livet på jorden, den jord han så värnade om; den, vars mest medkännande och ömsinta invånare han var. Må han ha funnit frid.

Vi kände honom som en klurig och ytterst originell skribent – han återgav epitetet ”underfundig” dess existensberättigande. Han utmanade oss med sitt ordvrängeri och med de nya tankar han ingav oss.

Vi kände honom också som en ytterst samvetsgrann kommentator till våra egna texter. Aldrig ett ogenomtänkt ord eller en standardformulering. Ofta fick vi erfara att våra texter blev nya för oss efter Saqers behandling.

De av oss som fick ynnesten att känna Saqer personligen hade en vänfast vän, som särskilt drogs till de ytligt sett ynkliga, värnlösa och sköra. Han var vetgirig och empirisk, med en intelligens som både var praktisk och teoretisk. Han var, han var, han var ... Och han var en som dog älskad och älskande. Nu är han inte längre här. Nu seglar han bortom horisonten. Må han ha vind. Må han ha funnit frid.

Maria (marmoria) och Ylva (Y)

10 kommentarer:

 1. Tack Maria för att du berättade. Tack för att du berättade med just de orden som du berättade. Han fattas oss. Jag gråter.

  SvaraRadera
 2. Tack för att du berättade. Jag är väldigt ledsen att han lämnat oss - har tänkt mycket på sistone på det stöd som hans kommentarer var och på hans egna storartade texter.

  Vi kan låta hans ömsinta och samvetsgranna attityd till andra skribenter bli ett arv för oss att ta till oss.

  SvaraRadera
 3. Tack för att du berättade.

  Någon gång lade Saquer upp en bild. En stjärnhimmel. En prick på den. Vi såg och lärde oss se, det stora i det lilla, det lilla i det stora, det oändliga i det begränsade. En av hans texter har jag broderat. Oh Jord, lyss ej till ord. I hans form perfekt geometrisk. En kvadrat omöjlig att återskapa i ett ordbehandlingsprogram. Rädda världen. Från ord till handling. Allt för sällan säger vi tack. Du betyder mycket för mig. Hans texter, tankar och ord betyder mycket för mig. Jag har saknat honom under den tid han inte skrivit, längtat efter hans iaktagelseförmåga och hoppats varje dag att han skulle komma tillbaks, att det skulle finnas nya texter att läsa, att lära av och förundras över. En småbohem är borta och oändligt saknad, av mig och andra. På ett personligt plan. Han har betytt mycket för mitt skrivande. Jag gråter.

  SvaraRadera
 4. Tack för att du berättade.
  För det ofattbara kan jag inte finna ord.

  SvaraRadera
 5. Jag gråter. Hoppas han har det underbart uppe på sin stjärna och fortsätter att tänka ut underfundigheter. Tack för att ni berättade!

  SvaraRadera
 6. Ja tack.
  Han var alltid vänlig och rolig.
  Hittar inga ord jag heller.
  Bara att jag hoppas att hans anhöriga har det bra,
  kram till dom som behöver

  SvaraRadera
 7. Saknar hans kloka ord och kommentarer, sorgligt. Jag kan inte svänga mig med kloka ord, för det har jag inga, men jag är ledsen över att sagorna från Saqer måste sluta. Varmaste tankar.

  SvaraRadera
 8. Och först nu fattar jag. Vilken sorg!! Jag kände honom "bara" textvägen. Och ändå kände jag att han var där, såg, kände, ville förstå. En ömsint blick, en hand att hålla i, humor, skärpa, värme och nyfikenhet. Tack för att du berättade.

  SvaraRadera