Sidor

GILLAR DU DET DU LÄSER HÄR?

GILLAR DU DET DU LÄSER HÄR?
Köp boken! Klicka på bilden!

tisdag 4 juni 2013

Överraskningen

Mamma. Nu har hon gjort det igen. En överraskning. Till födelsedagskalaset. Hon har gjort en avlång tårta. Och hon har lagt upp den på min skateboard. Hon är sådär mosig i ansiktet som när hon tror att hon har gjort något riktigt bra. Jag greppar tag i första bästa idé som kan bita på henne:
Men är det hygieniskt? undrar jag och hon säger lyckligt:
Det är dubbla lager smörpapper!
Hon är aldrig så nöjd som när hon tror att hon är ungdomlig. Som när syrran äntligen lärde henne att det heter leggings och inte tights. Men nu är hon mycket nöjdare. Att jag är äcklad över risken att trampa in tårtrester nästa gång jag kliver på brädan verkar hon skita i.

Kalaset börjar om en timme. Vad ska jag göra? Jag går in i tänkarhörnan i klädkammaren, fattar tag i en kappa av grovt tyg som jag brukar känna på när jag tänker och så tänker jag. Tolv pers kommer på kalaset. Sju killar och fem tjejer. Den enda som är farlig av killarna är Mackan. Den enda som är bjuden av tjejerna är Märit. Jo, de andra är också bjudna, men bara för att vara utfyllnad, för att det ska vara naturligt och självklart att Märit är där. Helst skulle jag inte bjuda några killar, några tjejer, bara Märit, och jag skulle göra några skateboardtricks och bjuda in henne i tänkarhörnan och så skulle hon vara fast. För mig! Yippee!

Har du tänkt på att den rullar? sticker jag ut huvudet ur klädkammaren och ropar till mamma.
Mamma svarar, fortfarande så där lyckligt att man blir generad:
Jaadå, jag lägger ut stoppklossar.

Jag är fortfarande svettig efter att ha tänkt på Märit. Jag måste ha min skateboard på kalaset. Någon gång måste vi ju gå ut på vändplanen och göra tricks. Jag är nästan lika bra som Mackan. Jag bestämmer mig för att vara alldeles rak mot mamma. Jag sticker ut huvudet igen:

Mamma? Mamma? Jag behöver min bräda på kalaset!
Jo, men ni fikar ju först. Sen kan vi flytta tårtan från skateboarden, om det blir något kvar. Jag har tänkt på allt, gubben min!

Då var jag inte alldeles rak, då. Då var det något annat också. Jag vet inte om det är töntigt eller inte att ha tårtan på en skateboard på kalaset. Ingen annan har nånsin haft det. Det är därför jag har en boll med krokar på i magen. Mackan kan döma ut mig på en sekund. Inte Märit, Märit är snäll, men hon kommer kanske att vara högdragen. Morsan! Vuxna! De tror att det är så fint att vara originell. Vi som nyss har börjat sexan vet att det är livsfarligt. Livsfarligt.

(Utmaning: ”skateboard”)

2 kommentarer:

  1. Haha! Utmärkt idé. Den fina linjen mellan att genera livet ur sina barn och att ge dem världens coolaste gåva.

    SvaraRadera