Sidor

GILLAR DU DET DU LÄSER HÄR?

GILLAR DU DET DU LÄSER HÄR?
Köp boken! Klicka på bilden!

lördag 22 juni 2013

Influensornas rike

Svininfluensan härjar utefter Norrlandskusten, fågelditon i söder och i östra delarna av landet har en ny fårvariant utan känt botemedel slagit till. Nationen är nu satt i fullständig karantän – gränsövergångar, flygplatser och hamnar är stängda. Det går att smyga över Kölen men norrmännen gör språktest och sänder tillbaka alla svenskar utan pardon – även en handfull som bott i Norge i decennier har blivit deporterade. Av misstag, javisst, men de får inte komma tillbaka. Svenskt är farligt. Svenskar är paria. I en intervju säger Norges utrikesminister Espen Barth Eide: ”Man kan inte vara nog försiktig med svenskar i nuläget.” I Konsums grönsaksdisk ligger en ensam svartnad dillknippa. All import har lamslagits av de stängda gränserna och såhär i mitten av november sker inte mycket egen livsmedelsproduktion. Svälten blev snabbt ett faktum. Det moderna hushållet lägger inte mycket på lager. Finska frivilligorganisationer har yppat vaga planer på att matbomba åtminstone stockholmsområdet, där människomassor vid ett flertal tillfällen löpt amok och plundrat matvaruaffärer. Hushåll med kända lager av exempelvis sylt och saft har också blivit rånade.

Det värsta är ändå de sjuka och de döende. SCB beräknar preliminärt att var tredje svensk är sjuk i någon av influensorna, var tredje sköter en nära anhörig som är sjuk och var tredje behöver använda hela sin vakna tid åt att försöka hitta föda. De flesta arbetsplatser, inklusive skolorna, står stilla eller går på kvartsfart. Nu varnar Smittskyddsinstitutet för risken att smittbärande barn tillbringar dagarna i lek utomhus och blandar smittämnen med varandra, vilket kan innebära att ett ny SFF-influensa (svin-, fågel-, får-) uppstår. Två misstänkta fall har isolerat men bakteriella bevis har ännu inte säkerställts.

Nu är inte längre frågan när Sverige återställs, utan om det över huvud taget är möjligt. Några som förmodligen inte hoppas på det är den svenska regeringen, som i sista ögonblicket troppade av till Trinidad and Tobago, varifrån de nu teoretiskt styr landet. Cynismen, vreden och besvikelsen är stor bland svenskarna och opinionsmätningar ger vid handen att ”rymlingsregeringen Reinfeldt” inte är välkommen tillbaka.

Detta var allt om det nationella läget i denna sändning. Nästa rapport kommer i kvart i fem-ekot.

(Utmaning: ”härja”)

7 kommentarer: