Sidor

GILLAR DU DET DU LÄSER HÄR?

GILLAR DU DET DU LÄSER HÄR?
Köp boken! Klicka på bilden!

torsdag 17 januari 2013

Kreativ utveckling

Maja kastar penseln. En läskigt blågrå blobba färg sprider sig över den påbörjade akvarellen. ”Ge inte upp”, tänker hon och tar fram anteckningsboken där hon skriver om och på sin nya berättelse. Tuggar sönder pennan. Får en vass sticka inkilad mellan tänderna. Den går inte att få bort. Snart är all koncentration på stickan, ingen på berättelsen. Hon kommer ändå inte på något. ”Jag behöver hjälp!” säger hon högt för sig själv och slår på datorn. Googlar ”kreativ utveckling”. ”Det är ju det jag behöver”, tänker hon.

Det börjar bra. Det finns två firmor som heter Kreativ Utveckling. Hoppfullt går hon in på den ena, som listar under ”Aktuellt”:

Processledning av strategidagar för Leader
Genomförande av Entreprenörs-dagen i Karriär i Halland
Genomförande av Entreprenörs-skolan i Falkenbergs kommun
Uppbyggnad och metodutveckling av CRED Businesslab
Businesscoach i CRED

Det blir litet rörigt. Maja fattar noll. Det kanske är för att hon har en kreativ svacka just nu. Hon går in på det andra företagets hemsida. Deras verksamhet består av ledarskapstjänster, seminarie/mässarrangemang, projektledning och rådgivning, läser hon. ”Tja... Rådgivning, kanske”, mumlar hon tveksamt. Men det känns av någon anledning fånigt att mejla eller ringa för att tala om sina akvarellproblem. Ja, även sina berättelseproblem. Fast ordet rådgivning ger ändå en association. Bitten! Gamla Bitten!

Hon ringer den frodiga åttioåringen. Frågar vad hon gör fel. Bitten ställer en motfråga:
Har du ätit?”
Näej” svarar Maja skamset. Som vanligt har hon glömt att äta.
Ät först. Gå sen en promenad, ganska lång men inte så att du blir för trött. Säg en timme. Medsamma du kommer in, måla en bild med vänster hand. Sen kan du göra vad du vill! Ring till mig om det inte fungerar.”

Ett par dagar senare ringer Maja igen.
Okej. Det fungerade inte” säger Bitten nytert.
O, det fungerade så bra. Nu vill jag ge dig av mina ledarskapstjänster som tack för din rådgivning.”

Så kommer det sig att de ger sig ut på en långsam promenad i Bittens bostadsområde. Maja får beskriva allt för den nästan blinda kvinnan: pojkarna som gungar, schersminen som håller på att slå ut, den mystiska anhopningen av sniglar på gångvägen, varje glatt moln som seglar förbi. Det är ett bad för hennes ögon och sinne. Hon kommer hem med så många bilder och idéer att hon glömmer att stänga ytterdörren efter sig när hon kliver in.

(Utmaning: skriv om kreativ utveckling)

10 kommentarer:

 1. Gillar din text, speciellt den söndertuggade pennan, googlingen och livsvisdomen.

  SvaraRadera
 2. Fint och positivt. Funderar på vad som är den litterära motsvarigheten till att måla med vänster hand.

  SvaraRadera
 3. Underbart! Jag läste först åttaåringen och tänkte att barn är allt kloka. Men det hade nog funkat med ett barn också, även om bilden av åttioåringen var levande och vacker. Hoppas jag blir åttio men inte blind!

  SvaraRadera
 4. Det gjorde du bra. Gillar också nutidskänslan som googlingen medför.

  SvaraRadera
 5. Så mycket roligare och positivare råd från Bitten! Fin historia.

  SvaraRadera
 6. Du är micronovellens okrönta drottning.

  SvaraRadera
 7. Svar; Du förstod nog vilken som blev min bot-bön..;)

  SvaraRadera
 8. Ja! Håller med Saqer, du är fenomenal.

  SvaraRadera
 9. Du är ju alltid kreativ. Förstår inte hur så mycket kreativitet kan finnas i en kropp. Fast nu vet jag, efter att ha läst "Förväxlingen" att du har två kroppar, make sense. "Förväxlingen" var fantastisk.

  SvaraRadera