Sidor

GILLAR DU DET DU LÄSER HÄR?

GILLAR DU DET DU LÄSER HÄR?
Köp boken! Klicka på bilden!

lördag 8 september 2012

I ett glas mjölk

En gång i en bokhandel stod jag och bläddrade i en sån där liten gullig presentbok. Vad jag har lärt mig av livet hette den. På varje sida berättade en person i en liten sentens vad han eller hon eller hen hade lärt sig av livet och så var det en söt teckning till. En av de där sidorna minns jag fortfarande. Nej, inte teckningen, men vad som stod där. Bidraget var från en nioårig pojke och hans lärdom var att man inte kan gömma broccoli i ett glas mjölk. De stämmer mig till sådant vemod, den där lärdomen och killen som vidarebefordrade den. En trång värld, tänker jag mig. En nioåring som redan gett upp. Som försökt men gett upp. Jag tänker på ett hushåll där man gömmer det man inte kan eller vill äta. I ett sådant hushåll finns det kanske straff för att kladda med broccolin i mjölken. Vad vet jag. Vad har den här killen varit igenom? Vad har han för förhoppningar eller förväntningar? Han vet att man inte kan gömma broccoli i ett glas mjölk. Vad mera? Vem är han? Vad ska han bli?

(Utmaning: skriv om en lärdom)

3 kommentarer:

 1. Jag hoppas att han var ett lyckligt och nyfiket barn vars upptäckarlusta tilläts experimentera med mjölk och broccoli.

  Fin och tänkvärd text.

  SvaraRadera
 2. För ett par generationer sedan kan man tänka sig att pojken kanske skulle blivit tvångsmatad med den där coctailen t.ex. Tänkvärda frågor. Men allra mest nyfiken blir jag faktiskt på hur f-n du lyckas skapa en sån här historia! Grundmurad berättarglädje är min gissning.

  SvaraRadera
 3. Men alltså. Alla som har försökt gömma broccoli i mjölk måste dra den här slutsatsen oavsett omständigheter. Broccoli avger de där små gröna fröliknande delarna i alla vätskor (gissar jag). Det kommer med andra ord att synas. Mjölken kommer förmodligen att bli grön.

  Jag gillar berättelsen förstås... inte tu tal om det. Men jag tror på en annan historia. Jag tror att killen ifråga ville att folk skulle försöka gömma broccoli i mjölk och sedan se sin mjölk bli grönprickig.

  SvaraRadera